SEGRE

Guerra a Ucraïna

Rússia ataca Azovstal, on està en marxa un nou rescat de civils

Rússia ataca Azovstal, on està en marxa un nou rescat de civils

Rússia ataca Azovstal, on està en marxa un nou rescat de civils

Rússia ataca Azovstal, on està en marxa un nou rescat de civilsEFE/ Miguel Gutiérrez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les tropes russes han intensificat en les últimes hores els atacs contra l’acereria d’Azovstal, a l’assetjada ciutat de Mariúpol, on està en marxa una nova evacuació de civils, segons fonts ucraïneses.

L’últim informe de l’Alt Comandament de l’Exèrcit ucraïnès indica que "els invasors russos continuen bloquejant les unitats de defensa ucraïneses dins de la planta d’Azovstal", l’últim reducte de la resistència ucraïnesa en aquesta estratègica ciutat portuària.

En aquesta instal·lació resisteixen encara centenars de civils atrinxerats des de l’inici de la invasió el passat 24 de febrer, inclosos nens, encara que alguns ja han pogut sortir gràcies a una operació d’evacuació afavorida per l’ONU i la Creu Roja.

La pròxima etapa de rescat de civils de la planta acerera Azovstal de Mariúpol està en marxa, ha assegurat avui el cap de l’Oficina de la Presidència ucraïnesa, Andriy Yermak. Va agregar que durant la "complexa operació" per evacuar civils de Mariúpol i la planta acerera Azovstal s’ha aconseguit rescatar ja gairebé cinc-centes persones.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va informar a Twitter que en l’operació conjunta de Nacions Unides i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) "dos combois de pas segur van evacuar amb èxit a gairebé cinc-centes persones de la planta d’Azovstal, Mariúpol i voltants".

OFENSIVA RUSSA A L’EST

Es manté l’ofensiva en l’est, on Moscou aspira a aconseguir el control total de les regions de Donetsk i Lugansk, i establir una ruta terrestre entre aquests territoris i la Crimea temporalment ocupada.

L’informe militar de Kíev precisa que Rússia ha atacat les posicions ucraïneses en direcció a Lyman, Siversk i Popasna, mentre que al nord de la regió de Kherson i Mikolaiv, els invasors russos van bombardejar els assentaments dels quals s’havien retirat.

Més calmada ha estat la situació en direcció a South Bug, el segon riu més important del país que desemboca al Mar Negre, on l’enemic va mantenir les fronteres capturades. Segons el comandament ucraïnès, les tropes russes estan ampliant els sistemes de defensa aèria, al mateix temps que s’estan reagrupant i restablint la capacitat de combat de les seues unitats.

Referent a això, el Govern alemany va confirmar aquest divendres que subministrarà a Ucraïna set obusos autopropulsats tipus "Panzerhaubitze 2000", que se sumen als cinc que ja ha compromès els Països Baixos amb el mateix objectiu.

Lavrov relativitza les sancions

El ministre d’Afers Exteriors rus, Serguéi Lavrov, ha afirmat avui que no hi ha sancions capaces de trencar la voluntat del poble i de les autoritats de Rússia. "Cap càstig, cap sanció, podran trencar la voluntat del poble i el Govern de Rússia, que tenen per objectiu defensar la veritat històrica i els interessos legítims de la Federació Russa," va dir Lavrov en una cerimònia de record als diplomàtics russos caiguts en la Segunda Guerra Mundial.

Va agregar que es tracta d’impedir que al costat de les fronteres de Rússia es creïn "amenaces directes a la seguretat, cultura i història" del seu país. Lavrov va indicar que actualment es decideix el destí del món, si serà unipolar, "sota el comandament total d’Estat Units, com vol Washington i a què s’han resignat tots els altres països occidentals, o serà just i democràtic".

Aquest divendres, els països de la Unió Europea debatran una nova ronda de sancions contra Rússia, el sisè paquet correctiu des del començament del que Moscou denomina "operació militar especial" a Ucraïna.

Amnístia internacional denúncia "crims de guerra"

La secretària general d’Amnistia Internacional, Agnès Callamard, ha denunciat avui "atacs il·legítims" i "homicidis deliberats" contra civils ucraïnesos en localitats de la perifèria de Kíiv mentre va exigir que les forces russes responguin davant de la justícia internacional per aquests "crims de guerra".

Callamard ha relatat avui en una conferència celebrada a Kíev les troballes d’una nova investigació en aquesta província, els detalls de la qual detallen en el seu informe "He’s Not Coming Back': War Crimes in Northwest Areas of Kíiv Oblast".

Al document presentat avui AI condemna els atacs perpetrats pels russos a Ucraïna i demana que aquests retin comptes i responguin davant de la justícia "per una sèrie de crims de guerra comesos al nord-oest de Kíiv ".

L’organització es basa en desenes d’entrevistes fetes a ucraïnesos i en una anàlisi de proves materials obtingudes sobre el terreny, i documenta atacs aeris il·legítims comesos pels russos a Borodyanka i execucions extrajudicials en altres localitats i pobles, inclosos Butxa, Andriivka, Zdvyzhivka i Vorzel.

tracking