SEGRE

GUERRA EUROPA DE L?EST

Amnistia Internacional denuncia els crims de guerra russos a Kíiv

L'Exèrcit del Kremlin martelleja l'acereria de Mariúpol malgrat les evacuacions

Dos soldats ucraïnesos marxen al costat de les restes de projectils detonats.

Dos soldats ucraïnesos marxen al costat de les restes de projectils detonats.EFE/EPA/OLEG PETRASYUK

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amnistia Internacional va denunciar ahir els nombrosos “crims de guerra” perpetrats per Rússia a la perifèria de Kíiv així com l’“ús il·legítim de la força” en els atacs indiscriminats contra civils, mentre va exigir que els agressors i responsables de la invasió russa a Ucraïna retin comptes davant de la justícia. La secretària general, Agnès Callamard, i una delegació de l’organització en defensa dels drets humans van relatar en una presentació a Kíiv les troballes d’una nova investigació en aquesta província. Per arribar a les seues conclusions, Amnistia es basa en desenes d’entrevistes a ucraïnesos i en una anàlisi de proves materials obtingudes sobre el terreny, i documenta atacs aeris il·legítims comesos per Rússia a Borodianka i execucions extrajudicials a Butxa, Andríivka, Zdvizhivka i Vórzel.Per la seua banda, l’Exèrcit rus va martellejar l’acereria d’Azovstal, l’últim reducte de la resistència ucraïnesa a Mariúpol, i el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va reconèixer “no veure a prop” el final de la guerra.

La nova onada d’atacs va coincidir amb la tercera fase de l’operació conjunta d’evacuació de civils, que ahir va rescatar gairebé cinc-centes persones del complex siderúrgic i voltants.La tensió es va posar de manifest també en el pla diplomàtic. En plena negociació entre els països de la UE per l’aprovació del sisè paquet de sancions a Rússia, el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, va assegurar que l’embargament del petroli rus suposa “una bomba atòmica” contra l’economia hongaresa per la seua alta dependència. Això va ser interpretat pel Kremlin com un pas “valent a l’Europa silenciosa”.

Rússia oficialitza l’extraperlo de productes de necessitat nacional

El ministeri d’Indústria i Comerç de Rússia va publicar ahir la llista completa de productes, que inclou més de cinquanta categories, subjectes al règim d’“importació paral·lela” que entrarà en vigor avui i pel qual s’ometrà la necessitat d’autorització del titular de la propietat intel·lectual de les mercaderies per a la seua introducció al mercat rus. “La llista inclou productes tant necessaris per al funcionament de les instal·lacions de producció com per al sector de consum”, va apuntar.

tracking