SEGRE

GUERRA EUROPA DE L?EST

Ucraïna només negociarà la pau amb Rússia si Putin retira les tropes

L’artilleria ucraïnesa dispara des de les seues posicions a Khàrkiv.

L’artilleria ucraïnesa dispara des de les seues posicions a Khàrkiv.EFE/EPA/STR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president d’Ucraïna va assegurar ahir que l’única possibilitat per arribar a un acord de pau amb el Kremlin i concloure així el conflicte és que l’Exèrcit de Rússia es retiri a les posicions prèvies a l’intent d’invasió, que es van iniciar avui fa setanta-cinc dies. El dirigent ucraïnès va fer aquestes declaracions en una reunió virtual amb un think tank britànic. D’altra banda, va recordar que és el líder d’“Ucraïna, no d’una mini-Ucraïna”, amb referència a la regió ocupada del Donbass, i que Vladímir Putin podria reclamar.

Però lluny dels desitjos de pau, les autoritats d’Ucraïna van informar ahir d’intensos combats al sud i est del país, mentre seguia el setge a l’acereria de Mariúpol –on ahir es va completar l’evacuació de tots els civils allà refugiats, segons va anunciar la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Verexuk–, ciutat en la qual Rússia ha intensificat els seus atacs per donar per controlada la regió de cara a demà, 9 de maig, Dia de la Victòria russa sobre l’Alemanya nazi. De fet, uns 11.000 militars i desenes d’avions i helicòpters participaven ahir a Moscou en l’assaig general de la desfilada per a la cita. A Khàrkiv, l’Exèrcit rus va assegurar haver destruït un arsenal d’armes occidentals, en una operació en la qual van morir uns 280 militars ucraïnesos.

Per la seua part, Kíiv va informar de l’enfonsament d’un vaixell rus davant les costes d’Odessa, així com la demolició d’un míssil enemic a Poltaba.

La nuclear, una alternativa a la dependència energètica russa

? La resposta de la Unió Europea a la invasió russa d’Ucraïna s’ha anat centrant cada vegada més en el sector energètic, amb un planejat embargament petroler contra Rússia, per allò que alguns països estan reconsiderant la seua decisió d’abandonar l’energia nuclear. La UE va importar més del 60% de la seua energia el 2019, i el Kremlin va proporcionar aquell any el 47% del carbó importat pel bloc, així com el 41% del gas natural i el 27% del petroli, l’embargament del qual serà discutit i ultimat avui pels ambaixadors de la Unió a Brussel·les.

tracking