SEGRE

Putin diu que Rússia va llançar un atac "preventiu" davant de l'amenaça d'Occident

La plaça Roja de Moscou celebra el Día de la Victòria soviètica sobre l’Alemanya nazi

Putin, durant la celebració del Dia de la Victoria dilluns.

Putin, durant la celebració del Dia de la Victoria dilluns.Kremlin / dpa / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president rus, Vladímir Putin, va assegurar aquest dilluns que Rússia ha efectuat un atac "preventiu" a Ucraïna davant de l’amenaça de l’OTAN i Occident, i va assegurar que va ser "una mesura necessària" i l’"única possible" en aquesta situació. "Hem vist com es despleguen infraestructures militars, com centenars d’experts estrangers van treballar a Ucraïna, com estaven subministrant armament de l’OTAN", va dir durant el seu discurs a la plaça Roja en ocasió del 77 aniversari del Día de la Victòria soviètica sobre l’Alemanya nazi. "El perill anava creixent cada dia. Rússia va realitzar una resposta preventiva, va ser una mesura necessària i l’única possible en aquesta situació. Va ser una decisió d’un país sobirà, fort i independent," va assenyalar durant la tradicional desfilada militar.

Va afirmar que Rússia ha promès fer "tot el possible perquè l’horror d’una guerra global no es repeteixi" i per això, va dir, "malgrat totes les divergències en les relacions internacionals, Rússia sempre va advocar per un sistema de seguretat global i indivisible, un que és vital per a tota la comunitat mundial". "El desembre passat vam proposar de tancar un acord de garanties de seguretat. Rússia va cridar a Occident a un diàleg sincer, a buscar solucions i compromisos raonables pel bé comú. Tot en va. Els països de l’OTAN no van voler escoltar-nos, la qual cosa significava que de fet tenien plans completament diferents i els vam veure," va dir.

De forma oberta, va afegir, "estaven preparant una operació de càstig al Donbás, una invasió dels nostres territoris històrics, inclosa Crimea. A Kíev van anunciar la possible adquisició d’armes nuclears i el bloc de l’OTAN va començar un desenvolupament militar actiu dels territoris en la nostra proximitat". "D’aquesta manera, s’estava creant sistemàticament una amenaça intolerable per a nosaltres directament a les nostres fronteres", va dir, mentre va considerar que "tot apuntava a què un enfrontament amb els neonazis, els partidaris de (el líder col·laboracionista ucraïnès Stepán) Bandera (...), seria inevitable". Putin va assenyalar que avui, 77 anys després del final de la Segona Guerra Mundial, "les milícies del Donbás al juntament amb l’Exèrcit rus lluiten a la seua pròpia terra (...)". "Em dirigeixo ara a les nostres Forces Armades i als milicians del Donbás: lluiteu per la pàtria, pel seu futur, perquè ningú no oblidi les lliçons de la Segona Guerra Mundial, perquè al món no hi hagi lloc per a botxins, repressors i nazis," va assenyalar.

Abans de demanar un minut de silenci, Putin va inclinar el cap davant de la memòria de tots aquells les vides dels quals van ser arrabassades per la Gran Guerra Patria (1931-1945), davant de la memòria de fills, filles, pares, mares, avis, esposos, esposes, germans, germanes, parents, amics, va afirmar. "Inclinem el cap davant de la memòria dels màrtirs d’Odessa, que van ser cremats vius a la Casa dels Sindicats el maig de 2014. Davant de la memòria dels ancians, les dones i els nens del Donbás, els civils que van morir a causa dels bombardejos despietats, els bàrbars atacs neonazis," va recalcar. Putin va destacar que en la desfilada prenien part soldats que van combatre durant l’"operació militar especial" a Ucraïna, que ell va anunciar el 24 de febrer.

tracking