SEGRE

Guerra a Ucraïna

L'ONU suggereix que milers de civils han mort a Mariúpol

L'ONU suggereix que milers de civils han mort a Mariúpol

L'ONU suggereix que milers de civils han mort a MariúpolEFE/ROMAN PILIPEY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Las Naciones Unidas temen que milers de civils hagin mort a Mariúpol pels atacs de les tropes russes i apunten que ho podran verificar quan una missió d’observadors pugui accedir a la ciutat, que ha patit una enorme destrucció.

L’Oficina de Drets Humans de l’ONU ha confirmat la mort de prop de 3.400 civils des que va començar la guerra, el 24 de febrer, però les xifres reals són molt més altes", va dir la cap dels observadors, Matilda Bogner, en una roda de premsa a Ginebra. "El gran forat negre és Mariúpol, on és difícil corroborar la informació", va afirmar Bogner, que va afegir: "En termes de tot el país, el que puc dir és que hi ha milers (de morts civils) més dels que hem pogut verificar fins ara".

En recorreguts per catorze localitats a les regions de Kíiv i Txerníhiv els observadors de l’ONU van recollir informacions sobre la mort de més de tres-cents homes, dones i nens, en particular en zones al nord de la capital ocupades per tropes russes fins a finals de març.

En aquests llocs, la missió de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU, dirigida per l’alta comissionada Michelle Bachelet, ha aconseguit proves d’assassinats, execucions sumàries, tortures i violència sexual.

Azovstal

Almenys cent civils ucraïnesos romanen refugiats a les instal·lacions de la planta d’acer d’Azovstal, a la ciutat portuària de Mariúpol, al sud d’Ucraïna, segons va informar un assessor de l’alcaldia de la ciutat, Petro Andriuschenko.

L’assetjada ciutat a la vora el mar d’Azov és completament bloquejada per les tropes russes des de gairebé el començament de la invasió, el passat 24 de febrer, i les instal·lacions de l’acereria han servit com a refugi a centenars de civils i militars que encara aguanten el setge.

"Mariupol. Azovstal. A més dels militars, almenys 100 civils romanen en refugis. Tanmateix, això no redueix la densitat dels atacs dels invasors", va escriure en el seu compte de Telegram l’assessor municipal, segons l’agència Interfax-Ukraine.

També va dir que "l’artilleria pesada i l’aviació van continuar bombardejant la planta durant tot el dia (d’ahir). Els intents d’assalt per terra continuen sense tenir èxit. Però la ciutat torna a escoltar el so dels canons", va precisar Andriuschenko.

Comunicat de Guerra

Entre la runa d’una casa destruïda pels bombardejos russos a Izium (est) s’han trobat 44 cadàvers, va informar aquest dimarts el cap de la Administración Militar Regional de la zona de Khàrkiv, Oleh Synehubov, segons l’agència local Interfax-Ukraine.

"Els cossos de 44 civils van ser trobats sota la runa d’un edifici d’apartaments de cinc pisos a la ciutat d’Izium, a la regió de Khàrkiv, que va ser ocupada temporalment per les tropes russes", va dir Symehubov.

La regió de Khàrkiv, a l’est del país, és una de les més castigades pels bombardejos russos que tracten, a través d’aquesta zona, de controlar les regions prorusses de Donetsk i Lugansk, autoproclamades repúbliques independents i reconegudes per Moscou dies abans d’iniciar la invasió d’Ucraïna el passat 24 de febrer. Les forces russes i els separatistes de Lugansk han assolit la frontera administrativa d’aquesta república autoproclamada a l’est d’Ucraïna, segons l’últim informe del Ministeri de Defensa de Rússia.

Segons el portaveu de la cartera, el general gran Igor Konaixénkov, les milícies de Lugansk, avalades per tropes russes, van poder aconseguir aquest objectiu després de combats amb "nacionalistes" a la localitat de Popasna, on van poder "trencar la defensa enemiga". Konaixénkov va precisar que durant l’operació van ser eliminats "fins 120 nacionalistes, 13 carros blindats i 12 altres vehicles".

Ministra alemanya a Butxa

La ministra alemanya d’Exteriors, Annalena Baerbock, va arribar aquest dimarts a Kíiv en visita oficial, la primera per part d’un membre del Govern d’Alemanya des del començament de la invasió russa d’Ucraïna. Baerbock va anar en primer lloc a , a prop de la capital ucraïnesa, per informar-se sobre la situació en aquesta localitat en la qual es van trobar diversos centenars de cadàvers de civils, morts en un context que ha generat acusacions de genocidi contra les tropes russes.

En aquesta localitat, i en altres de l’entorn de la capital ucraïnesa, Amnistia Internacional va denunciar fa uns dies tant la comissió de "crims de guerra" com l’"ús il·legítim de la força" en els atacs indiscriminats contra civils.

L'ONU suggereix que milers de civils han mort a Mariúpol

L'ONU suggereix que milers de civils han mort a MariúpolEFE/EPA/ALESSANDRO GUERRA

tracking