SEGRE

EUROPA DE L?EST CONFLICTE BÈL·LIC

Putin justifica l'atac “preventiu” a Ucraïna davant de l'amenaça militar d'Occident

Anima, durant la Desfilada de la Victòria sobre l'Alemanya nazi, les tropes al Donbass: “Lluiteu per la mare pàtria” || Zelenski llança un missatge confiant en un pròxim triomf sobre Moscou

Vladímir Putin assisteix a una cerimònia de col·locació de corones a la Tomba del Soldat Desconegut.

Vladímir Putin assisteix a una cerimònia de col·locació de corones a la Tomba del Soldat Desconegut.KREMLIN / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president rus, Vladímir Putin, no va arribar a declarar ahir formalment la guerra a Ucraïna, com temien a Kíiv, però sí que va defensar la campanya militar per derrotar el “nazisme” i garantir la seguretat de Rússia davant de l’“amenaça” de l’OTAN, en ocasió del Dia de la Victòria sobre l’Alemanya nazi. “La defensa de la pàtria sempre ha estat sagrada. Ara vosaltres combateu per la nostra gent al Donbass, per la seguretat de la nostra pàtria, Rússia”, va dir durant la tradicional desfilada militar a la plaça Roja.

Putin, que es va dirigir als 11.000 militars concentrats davant el mausoleu de Lenin, entre els quals figuraven soldats nouvinguts del front a Ucraïna, va subratllar que el seu “deure” és “fer tot el possible perquè no es repeteixi l’horror d’una guerra mundial”. Això sí, no va declarar la mobilització general entre els russos, una opció que s’estudiava davant la falta d’avenços en el camp de batalla, ni va revelar els plans russos de cara a les pròximes setmanes de contesa.

L’absència de mandataris estrangers als peus del Kremlin va demostrar el profund aïllament diplomàtic de Putin, que sí que va convidar els principals líders mundials el 2020, parada ajornada per la Covid. Tot i que no va al·ludir a la marxa de l’“operació militar especial” a Ucraïna, on Rússia ha estat incapaç en dos mesos i mig de combats d’“alliberar” el Donbass, sí que va culpar l’OTAN d’obligar a llançar un atac “preventiu” per evitar una suposada “agressió” contra els seus territoris històrics a l’est d’Ucraïna. Per això, va insistir que els soldats russos i els milicians de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, la independència dels quals estan reconegudes pel Kremlin, lluiten “per la mare pàtria, pel seu futur, perquè ningú no oblidi les lliçons de la Segona Guerra Mundial, perquè al món no hi hagi lloc per a botxins, repressors i nazis.

Per la seua part, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va assegurar que “molt aviat hi haurà dos Dies de la Victòria a Ucraïna”, en al·lusió al triomf sobre l’Alemanya nazi, i un altre per recordar el triomf que espera aconseguir sobre Rússia.

La UE, dividida per les sancions i els tractats

La invasió russa a Ucraïna va marcar ahir la commemoració del Dia d’Europa per la Unió Europea, en una cerimònia a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg en què hi va haver crides a canviar els tractats fundacionals, una proposta sobre la qual no hi ha consens. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va assegurar durant la intervenció que donarà la seua opinió al juny sobre la possible adhesió d’Ucraïna a la UE.

Tanmateix, el president francès, Emmanuel Macron, va proposar de crear una “comunitat política europea” per associar-se amb països com Ucraïna, que comparteixen “valors” amb la UE però per als quals no es preveu a curt termini una adhesió.D’altra banda, Von der Leyen va viatjar ahir a Budapest per reunir-se amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i intentar desbloquejar el sisè paquet de sancions a Ucraïna, que inclou un veto al petroli rus.

Rússia manté la seua ofensiva sobre el Donbass

Les tropes russes van seguir ahir avançant a l’est d’Ucraïna per intentar aconseguir el seu objectiu d’establir el control total sobre les regions de Donetsk i Lugansk, i mantenir el corredor terrestre entre aquests territoris i la Crimea ocupada.

L’ONU insta a agilitzar negociacions per a la pau

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va instar ahir Rússia i Ucraïna a agilitzar les negociacions per aconseguir un arranjament pacífic a l’actual conflicte en línia amb el dret internacional.

Solidaritat europea amb l’assetjada Odessa

El president del Consell Europeu, Charles Michel, va viatjar ahir a la ciutat d’Odessa per celebrar el dia d’Europa, des d’on va traslladar als ucraïnesos que “no estan sols”.

Ataquen l’ambaixador rus a Varsòvia amb pintura

L’ambaixador de Rússia a Polònia, Serguei Andréiev, va ser atacat ahir amb pintura roja que simbolitzava la sang dels ucraïnesos quan arribava a una ofrena floral a Varsòvia al Mausoleu dels soldats soviètics pel Dia de la Victòria.

Alemanya confirma atacs cibernètics russos

El Govern alemany va confirmar ahir atacs cibernètics contra ministeris i institucions que un grup de hackers russos, anomenat Killnet, s’ha atribuït.

Més sancions dels EUA contra el Kremlin

Els EUA van anunciar ahir una nova bateria de sancions contra Rússia en el marc d’una reunió dels líders del G7, en la qual les grans potències industrials es van comprometre a aïllar encara més Moscou. Els Estats Units restringiran els visats de 27 directius del banc rus Gazprombank.

Vladímir Putin assisteix a una cerimònia de col·locació de corones a la Tomba del Soldat Desconegut.

Vladímir Putin assisteix a una cerimònia de col·locació de corones a la Tomba del Soldat Desconegut.KREMLIN / DPA

tracking