SEGRE

SANITAT CORONAVIRUS

La UE retira la mascareta als vols, però no Espanya

Sanitat reitera que és obligatòria en tot el transport públic || Els contagis de Covid-19 augmenten un 6% a nivell estatal

Persones fan cua per embarcar a l’aeroport de Madrid.

Persones fan cua per embarcar a l’aeroport de Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Europea de Seguretat (EASA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) van anunciar ahir que retiraran la recomanació que les mascaretes siguin obligatòries en vols i aeroports, però el ministeri de Sanitat ha decidit mantenir-les a Espanya. La mesura entrarà en vigor dilluns vinent dia 16 en la majoria de països europeus, però encara continuarà sent obligatòria per a vols a països on l’ús de mascareta al transport públic encara sigui un requisit, com per exemple a Espanya. En aquest sentit, la ministra de sanitat, Carolina Darias, va dir que el que ha dit la UE és que “cal alinear-se amb les mesures que cada Estat aplica”.

Per això Darias va descartar realitzar canvis en la norma actual, que permet anar sense mascareta a les andanes, però continuen sent obligatòries als vols i al transport públic. D’altra banda, i davant de l’augment de contagis de la Covid, la ministra Darias va afirmar que una tornada a l’aïllament dels positius “no és sobre la taula”. Així mateix, els hospitalitzats per coronavirus a Espanya han augmentat en un 5,9% de mitjana a nivell estatal durant l’última setmana, tot i que en sis autonomies (Astúries, Balears, Canàries, Melilla, País Basc i La Rioja) aquests han baixat respecte a divendres.

Per la seua banda, l’OMS va recalcar ahir que la quarta dosi de la vacuna contra la Covid-19 ha d’estar dirigida de moment únicament a persones amb la immunitat debilitada i a la gent gran, però Espanya ha decidit ajornar la quarta dosi a ancians fins a la tardor.

Crítiques dels MIR per excés de guàrdies i falta de formació

El sindicat Metges de Catalunya, majoritari en la sanitat pública, ha analitzat les condicions laborals i retributives dels MIR als diferents hospitals i centres sanitaris de Catalunya. En l’enquesta han participat el 10% de residents i, en el cas de Lleida, valoren de forma negativa l’Hospital Arnau de Vilanova i l’Atenció Primària.

Concretament, critiquen que no se’ls paga la part proporcional de les guàrdies treballades quan estan de baixa, de vacances o en les pagues extres. En aquest sentit, el sindicat afirma que les guàrdies es consideren una retribució fixa i periòdica que s’ha d’incloure en aquests pagaments perquè siguin el més semblant possible a la retribució de la resta de mesos de l’any i que és així per normativa europea. Per una altra banda, els MIR asseguren que a Lleida s’incompleixen les facilitats per oferir formació i que no hi ha prou metges adjunts contractats.

A més d’això, lamenten que en l’Atenció Primària s’incompleix el màxim de 4 guàrdies mensuals i que se’ls exigeix més responsabilitats a les que els corresponen. A Catalunya, el Taulí de Sabadell, el Consorci de Terrassa i l’Hospital del Mar són els que tenen millors condicions.

tracking