SEGRE

POLÍTICA EDUCACIÓ

Junts es despenja definitivament del pacte per reformar la llei de Política Lingüística

Argumenta que no hi ha consens i que no frenarà l'aplicació de la sentència del 25% de castellà a l'escola || Esquerra Republicana titlla el seu soci d'“irresponsable” i adverteix que tirarà endavant

Pere Aragonès i Josep González-Cambray, ahir en la sessió del ple de Parlament.

Pere Aragonès i Josep González-Cambray, ahir en la sessió del ple de Parlament.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts va anunciar ahir la seua negativa definitiva a formar part de l’acord amb ERC, PSC i En Comú Podem per reformar la llei de Política Lingüística arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a fixar un 25% de classes en llengua castellana. El portaveu del partit, Josep Rius, va argumentar la decisió perquè la reforma “no impedeix la decisió judicial que imposa el 25 per cent de castellà a les escoles” i perquè tampoc no té el “consens” del sector educatiu. “No adaptarem una llei de política lingüística per acatar una sentència injusta”, va asseverar.

El partit ja ha traslladat aquesta decisió al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i a ERC, i en els pròxims dies enviaran al Govern una proposta “sobre com actuar per protegir el català”. També faran arribar aquesta proposta alternativa a la resta de formacions que van participar en l’acord inicial –PSC i comuns– i a les entitats del sector educatiu i que defensen el català.Aquesta decisió no va ser gens ben acollida pel seu soci de coalició, Esquerra, que la va titllar d’“irresponsable” i va acusar Junts de pensar “més en el partit que en Catalunya”. Així ho va assegurar la portaveu de la formació, la lleidatana Marta Vilalta, que va retreure que vulguin deixar la llengua a l’escola en “mans de la justícia” i que estiguin posant una catifa roja perquè s’apliqui la sentència del castellà.

ERC va manifestar la seua aposta per reformar la llei de Política Lingüística, si bé va reclamar marge per estudiar “totes les opcions” amb la resta de grups –inclòs Junts– i entitats socials per defensar la immersió lingüística. El que no es plantegen els republicans, segons Vilalta, és “no fer res”, que és l’actitud que creu que sí que han tingut els seus socis. Davant d’aquesta casuística, el PSC va reclamar a ERC i als comuns mantenir-se en l’acord i tirar-lo endavant malgrat que Junts hagi decidit desmarcar-se. “El pitjor en aquesta vida i en política és perdre el nord i no tenir una direcció clara i decidir una cosa i demà la contrària”, va denunciar, i va recordar als juntistes que, si treballen en una proposta alternativa, també aquesta requerirà el suport d’altres partits si vol tirar-la endavant.

En aquest mateix sentit, la líder dels comuns a la Cambra catalana, Jéssica Albiach, va instar les dos formacions que es mantenen en el pacte a aprovar amb urgència en un ple extraordinari la modificació, tot i que sigui sense Junts.

El Govern promet protegir centres i directors davant la sentència judicial

El president Pere Aragonès va prometre ahir “protegir” els centres educatius i les seues direccions davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a impartir en 15 dies el 25% de les assignatures en castellà. Aragonès i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, es van reunir amb la Junta Permanent dels centres educatius al Palau de la Generalitat.

“Les direccions de centres han manifestat la seua inquietud per la situació que s’ha generat arran de la sentència”, va dir el Govern després de la trobada, i va incidir que “estarà sempre al seu costat i que farà tot el que sigui necessari per protegir els centres, els docents, i particularment les direccions”. Els directors de Lleida reclamen que Educació els enviï ja instruccions sobre com han d’actuar pel que fa a la sentència i van afirmar que en la reunió d’ahir només hi va haver “paraules”, per la qual cosa reclamen “fets”.

tracking