SEGRE

CASA REIAL JUSTÍCIA

El rei emèrit vol accelerar el seu retorn a Espanya des dels Emirats

Arxivades les investigacions judicials, podria ser imminent || Negocia amb la Casa Reial, que insisteix en la seua negativa que pugui tornar a la Zarzuela

Joan Carles I, a la plaça de toros de Las Ventas l’abril del 2011.

Joan Carles I, a la plaça de toros de Las Ventas l’abril del 2011.EFE| MANUEL H. DE LEÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei emèrit Joan Carles I planeja tornar de forma imminent a Espanya, la seua primera visita després que l’agost del 2020 emprengués el rumb cap als Emirats Àrabs enmig dels escàndols i les investigacions judicials. La seua marxa va estar motivada per l’obertura de les investigacions per les presumptes comissions per l’adjudicació de l’AVE a la Meca –causa que la Fiscalia Anticorrupció va arxivar dijous al no poder acreditar si les transaccions investigades suposen un delicte–, les del suposat ús de targetes black sufragades per un empresari mexicà, i les relatives a la fortuna que hauria ocultat a l’illa de Jersey.

La seua tornada, segons va avançar ahir el diari Ara, podria ser “en els propers dies” i seria de “curta durada”. De fet, la infanta Elena va assegurar dijous que l’emèrit “està molt bé, estaria feliç d’anar a Sanxenxo”, on se celebrarà una regata el proper 17 de juny, ciutat gallega en la qual té un grup d’estretes i fidels amistats.

Encara que Joan Carles I ha aconseguit deslliurar-se d’investigacions sobre ell –que la Fiscalia del Tribunal Suprem va arxivar al març a l’haver prescrit abans del 2014, quan estava protegit per la inviolabilitat com a monarca–, la seua tornada a Espanya s’ha anat retardant pels obstacles i per la seua tensa relació amb la Casa Reial, tacada pels escàndols que ha protagonitzat.

Si bé el Govern espanyol ha defensat que la tornada a Espanya de Joan Carles I correspon a l’“àmbit privat” –apuntant que és Felip VI qui té l’última paraula respecte al retorn del seu pare–, la Casa Reial es manté inflexible en la seua decisió que l’emèrit no torni al Palau de la Zarzuela.

No obstant, l’excap d’Estat, que avui celebra a milers de quilòmetres el seixantè aniversari del seu casament amb la reina Sofia, va descartar instal·lar-se a la Zarzuela en una carta al seu fill publicada al març. “Prefereixo, en aquest moment, continuar residint de forma permanent i estable a Abu Dhabi, on he trobat tranquil·litat, especialment per a aquest període de la meua vida”, va comunicar el monarca emèrit. Amb tot, la seua tornada és un tema més que espinós per al seu fill, Felip VI, i la imatge de la institució.

tracking