SEGRE

POLÍTICA EDUCACIÓ

Junts prepara una alternativa a la llei del català entre crítiques d'Esquerra

Oriol Junqueras acusa els seus socis a Govern de buscar la “conflictivitat” || Els juntistes confien a aconseguir suports en resposta a la sentència contra la immersió

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va ser molt dur criticant Junts per la llei de política lingüística.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va ser molt dur criticant Junts per la llei de política lingüística.EFE/QUIQUE GARCÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts prepara la seua alternativa per protegir el català mentre Esquerra arremet contra els seus socis de Govern per haver-se despenjat de l’acord que havien assolit. El president d’ERC, Oriol Junqueras, va lamentar ahir que Junts es despengés dijous de la modificació de la llei de Política Lingüística per raons “partidistes” i va defensar que treballaran per “recuperar consensos”. “La nostra voluntat és intentar trobar acords positius amb tot aquell que sigui possible”, va expressar, abans de demanar a les formacions que “posin al país per sobre dels interessos de partit” davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que fixa que les escoles han d’impartir un 25% dels continguts en castellà.

També es va queixar que “perquè algú cregui que li convé la conflictivitat decideixi desdir-se d’allò que ha firmat”, amb referència a l’acord al qual havien arribat ERC, PSC, Junts i comuns per blindar el català a les aules. Va dir que el seu partit té “voluntat d’entendre’s amb tots”, i va assegurar sobre Junts que no són “responsabilitat de l’actitud d’altres”. Va insistir que l’ensenyament de les llengües “no pot ser mai una qüestió de percentatges” perquè “no s’adapten a la realitat”.Paral·lelament, el portaveu de Junts, Josep Rius, va confiar que ERC s’afegeixi a la proposta que en els pròxims dies presentaran al Govern “sobre com actuar per protegir el català”.

“Si fem una proposta és per intentar convèncer. Confiem que ERC i el Govern la vegin bé”, va assegurar, abans de revelar que el seu pla contempla diferències sobre com fer front a la sentència del 25%. Va justificar el gir del seu partit perquè, va dir, no hi havia consens amb el sector educatiu i les entitats que defensen el català.

Creu que “no necessàriament” l’impuls de la llei proposada pels seus socis comportaria conseqüències polítiques per a la coalició al Govern.Per la seua part, el líder socialista català, Salvador Illa, va demanar “serietat” i va criticar que Junts no proposi canvis per aconseguir acords, mentre que la presidenta dels comuns al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, va dir que “un partit sense paraula no és un partit de Govern”.

Òmnium es personarà contra l’execució del 25% del castellàEl president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, va anunciar ahir que es personaran en la causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% del castellà a les aules. “No podem deixar sols els alumnes, els docents i les famílies”, va dir.

Amb aquest pas, que Òmnium formalitzarà la setmana vinent, l’entitat pretén “parar el procediment” i “impugnar la doctrina” que imposa percentatges a les aules, cosa que va definir com una “greu vulneració dels drets de tots els alumnes de Catalunya”. “És necessari esgotar totes les vies per defensar el dret a una escola en llengua catalana per a tothom”, va defensar Xavier Antich.

tracking