SEGRE

Associacions de guàrdies civils, contra Sánchez per parlar d'"enviament de piolins" l'1-O

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació digital, Nadia Calviño; i la vicepresidenta Segona del Govern i Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, a la sessió plenària al Congrés dels Diputats.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació digital, Nadia Calviño; i la vicepresidenta Segona del Govern i Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, a la sessió plenària al Congrés dels Diputats.Alberto Ortega / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses associacions professionals de guàrdies civils han censurat que el president del Govern espantol, Pedro Sánchez, parlés aquest dimecres al Congrés de l’"enviament de piolins" en referir-se al dispositiu policial durant el referèndum independentista de l’1-O. "Mereixem reconeixement institucional", han assenyalat. "'Bochornosa' humiliació, exigim la rectificació immediata i explicacions al president del govern de l'Estat per referir-se a l’enviament de piolins en moments on estava en joc la integritat territorial d’Espanya", ha apuntat AUGC al seu compte de Twitter.

Per a AUGC aquestes declaracions són desafortunades perquè un president del govern ha de vetllar per les institucions de l’Estat, i entenen que és una expressió "despectiva" cap a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. AUGC ha exigit un aclariment sobre si es referia al vaixell amb el dibuix de Piolín i altres personatges infantils o als agents que van pernoctar en els esmentats vaixells.

INTERVENCIÓ DE SÁNCHEZ aL CONGRÉS

La polèmica s’ha generat després d’una resposta de Sánchez en la sessió de control al Congrés que ha comportat la crítica de PP, Vox i Cs. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assenyalat que el cap de l’Executiu el que volia era criticar les "condicions indignes" dels policies i guàrdies civils que van pernoctar en vaixells.

El referèndum de l’1-O el 2017 va precisar del desplegament de milers de policies i guàrdies civils que van pernoctar en vaixells, a l’espera de les ordres dels seus superiors. A part de la crítica independentista contra l’actuació policial, l’ús de vaixells va ser qüestionat internament per les condicions en la que convivien els agents, a més de pel fet que aquells vaixells lluïssin en el lateral un dibuix enorme de Piolín i altres personatges infantils.

"HI HA UN SUPERÀVIT DE MENYSPREU I BURLA"

JUCIL, l’associació majoritària entre guàrdies civils, ha criticat el "superàvit de menyspreu i burla a milers d’agents de la Guàrdia Civil", recordant que és una de les institucions més ben valorades per la ciutadania. En concret, han denunciat les paraules "de qui els hauria de defensar sense embuts ni dubtes". "Es mirin per on es mirin les paraules de Sánchez han estat un complet error", ha insistit AEGC. Aquesta associació de guàrdies civils ha recordat que els agents mobilitzats per a l’1-O "defensaven la legalitat constitucional" i van ser operatius "en jornades interminables". "En acabar el dia havien d’allotjar-se en condicions pèssimes, entre elles al Piolín", ha afegit amb referència al vaixell.

JUPOL, en aquest cas sindicat de la Policia Nacional, també ha reaccionat a les paraules de Sánchez qualificant-les d’"inadmissibles" i una "vergonya". L’organització ha recordat que els policies que van estar el 2017 a Catalunya són els mateixos que el 2019 van tornar, enviats en aquesta altra ocasió per l’actual govern davant de les protestes independentistes per la sentència de l’1-O, quan de nou "la falta de previsió i de mitjans van ser una de les causes que van provocar ferides de gravetat a diversos agents".

tracking