SEGRE

COVID 19

La covid avança a Corea del Nord, que arriba gairebé als dos milions de contagiats

El 7 % de la població sembla haver-se encomanat en menys d’un mes i un terç dels morts tenen menys de 20 anys

La covid avança a Corea del Nord, que arriba gairebé als dos milions d'encomanats

La covid avança a Corea del Nord, que arriba gairebé als dos milions d'encomanatsEFE/EPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La covid continua propagant-se ràpidament per Corea del Nord, que avui ha reportat més de 232.000 nous contagis i que, per tercer dia consecutiu, va ignorar l’oferta d’assistència del Sud, la qual cosa indica que ara per ara el règim sembla disposat a buscar ajuda només de Moscou o Pequín.

El centre de prevenció epidèmica ha reportat avui unes altres sis morts aparentment lligades a la covid (en total són ja 62 de morts des que es va confirmar la presència del virus en el país fa una setmana) i 232.880 nous casos potencials o de "febres".

Són ja 1,71 milions les persones que han contret aquestes "febres" (és el terme que utilitza Corea del Nord per determinar casos sospitosos, ja que amb prou feines té capacitat per testar) des que el virus va començar a propagar-se, segons el règim, a final d’abril, amb 1,02 milions de persones ja recuperades i unes 691.170 actualment baix tractament.

La situació a l’empobrit país preocupa perquè  la subvariant òmicron ha demostrat ser molt contagiosa i pels escassos recursos de detecció que té de moment (de dades publicades per les autoritats es calcula que només s’hi han detectats positius per covid en el 0,02 % dels casos).

També pel fet que el règim no ha posat una sola vacuna -va rebutjar el 2021 la donació de gairebé cinc milions de dosi- i no sembla tenir intenció de dissenyar encara un pla nacional d’inoculació.

TRANSMISSIÓ RÀPIDA

Les dades, de fet, reflecteixen una transmissió molt ràpida per tot el país (gairebé el 7 % de la població sembla haver-se encomanat en menys d’un mes), amb especial incidència a la capital, Pyongyang, i en municipis amb alta activitat econòmica i enllaços logístics com Nampo (oest), Kaesong (sud) o Rason (nord-est).

Les xifres indiquen a més que el 40 % de les morts corresponen a majors de 60 anys, i que, al seu torn, gairebé un terç dels morts tenen menys de 20 anys.

De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va expressar dimarts la seua preocupació pel fet que a la falta de vacunes s’uneix el que gran part de la població pateix problemes previs de salut.

L’OMS va demanar també a Pyongyang que comparteixi informació detallada de la situació amb l’organisme, que està disposat a compartir "suport tècnic i subministraments que inclouen test, diagnòstics, medicines essencials i bovines", segons va indicar el seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ERRORS EN LA RESPOSTA INICIAL

L’agència estatal nord-coreana KCNA ha informat avui a més que el politburó va fer una altra reunió dimarts presidida per Kim Jong-un en la que es van analitzar respostes inadequades de "funcionaris del Partit i òrgans estatals" a la crisi.

Kim va parlar d’"immaduresa", "actituds negatives" o "fluixedat" en "la fase primerenca" de l’emergència sanitària, en la qual, va dir, "el temps és vital".

Al seu torn, va lloar el nou sistema de "màxima emergència" estatal a nivell epidèmic, que segons KCNA, ha mobilitzat 3.000 militars per assegurar el subministrament de medicines o 1,4 milions de funcionaris de salut pública, així com a estudiants i professors del sector mèdic.

Encara que el règim ha parlat de confinar "cada ciutat i comtat" i l’absència d’observadors fa difícil avaluar la veritable situació, mitjans amb fonts sobre el terreny apunten a una certa normalitat dins del país, que s’hagi en plena campanya de sembra de l’arròs, fonamental per al rebost nord-coreà, especialment en un any de sequera aguda com aquest.

És més, KCNA ha informat avui que "s’han organitzat equips de transport de gra i verdures i instal·lat parades mòbils a cada poble i llogaret per millorar la comoditat dels seus habitants", el que sembla certificar el que diuen aquests mitjans especialitzats; que es permet sortir de casa però que gairebé tothom té prohibit abandonar el seu municipi.

Els mitjans nord-coreans han dit a més que dos grans projectes de construcció a Pyongyang i l’est del país segueixen endavant com estava previst i que treballadors agrícoles i voluntaris (Corea del Nord mobilitza gran part de la població per ajudar en el camp) estan embrancats en el trasplantament de l’arròs, tal com mostren fotografies fetes des de la frontera xinesa o sud-coreana.

TERCER DIA DE SILENCI

A Seül, el Govern sud-coreà ha dit avui que el règim va ignorar, per tercer dia, la seua comunicació per reunir-se i tractar l’enviament d’ajuda incondicional que ha promès al seu veí. Diversos mitjans han informat d’avions nord-coreans carregant subministraments en aeroports xinesos, mentre que Moscou i Pyongyang van tractar ahir directament l’enviament d’ajuda.

Això indica que el Nord no sembla inclinada a fer servir la pandèmia com a pont per reprendre l’estancat diàleg amb Corea del Sud i els Estats Units, fet que ha demostrat en els últims temps amb un pla de modernització armamentística que està darrere de la xifra rècord d’assajos de míssils aquest any i un imminent test nuclear.

Molts experts creuen al seu torn que Corea del Nord, que porta tancada i barrada des de 2020, no sembla de moment disposada a acceptar cap vacuna, ni tan sols de Moscou o Pequín, per la seua reticència a mostrar excessiva dependència de potències estrangeres o la necessitat de permetre l’entrada de personal extern per assessorar els programes d’inoculació.

La covid avança a Corea del Nord, que arriba gairebé als dos milions d'encomanats

La covid avança a Corea del Nord, que arriba gairebé als dos milions d'encomanatsEFE/EPA

La covid avança a Corea del Nord, que arriba gairebé als dos milions d'encomanats

La covid avança a Corea del Nord, que arriba gairebé als dos milions d'encomanatsEFE/EPA

tracking