SEGRE

Sánchez, disposat a reunir la taula de diàleg quan ho consideri Aragonès

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, intervé a la sessió plenària al Congrés dels Diputats.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, intervé a la sessió plenària al Congrés dels Diputats.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat aquest dimecres la seua disposició a convocar una nova reunió de la taula de diàleg amb Catalunya quan ho consideri oportú el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Sánchez ha explicitat aquesta predisposició en respostaa la sessió de control del ple del Congrés a una pregunta de la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, qui li ha instat a actuar per recuperar la majoria de la investidura que creu que està "tocada" després de la polèmica per l’espionatge mitjançant el sistema Pegasus.

La resposta del cap de l’Executiu s’ha centrat en el conflicte amb Catalunya per recordar enquestes en les quals la majoria dels ciutadans d’aquesta comunitat no considera la independència una prioritat política i vol que segueixi el diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat. En això ha dit que continua estant el seu govern després de fer durant la legislatura passos ferms a favor del retrobament, la reconciliació i la concòrdia i per superar tot el viscut en els últims anys. "La confiança que té el Govern espanyol a restablir com abans el diàleg amb les institucions catalanes és total, absoluta i rotunda", ha recalcat. Arran d’això és quan ha afirmat que està disposat a reunir-se amb el president de la Generalitat o convocar la taula de diàleg "quan consideri també la part catalana".

Sánchez i Aragonès estan pendents de concretar una reunió després de citar-se a ella fa gairebé dos setmanes després de la petició que en aquest sentit va fer el president de la Generalitat a fi de rebre explicacions per l’espionatge amb Pegasus de dirigents independentistes, entre ells ell mateix. També està pendent una nova reunió de la taula de diàleg després que des de la Generalitat s’apuntés la possibilitat que es pogués celebrar a primers d’any.

El cap de l’Executiu ha assegurat que el Govern espanyol està en millorar la vida dels ciutadans en circumstàncies tan extraordinàries com les que s’estan vivint en aquesta legislatura. Per això ha agraït la seua actitud als grups parlamentaris "que no confonen un debat polític concret" com el de l’espionatge amb la gestió de la crisi i que entenen les prioritats de la política. Després de recordar que durant la legislatura s’han aprovat unes 140 iniciatives legislatives que han permès avançar en drets i llibertats, ha garantit que pretén seguir aquest camí. Aizpurua s’ha referit a la polèmica per l’espionatge polític per assegurar que el fet que la majoria d’investidura estigui "tocada" no és bo ni per al Govern espanyol, ni per a l’estabilitat ni per als ciutadans. Segons el seu parer, sense la majoria progressista, els avenços socials estaran en perill, la qual cosa ha considerat especialment greu enmig de la crisi provocada per la guerra a Ucraïna. Després d’insistir que "la ciutadania no ha de pagar els errors del Govern central", ha subratllat que Sánchez en pot fer més en la resposta del Govern al "gravíssim" cas de l’espionatge polític.

A més ha demanat el president del Govern estatal la "democratització real de l’estat sent apostat per solucionar els conflictes territorials mitjançant diàleg i l’acord, abordant la regeneració democràtica i posant així fre a l’auge de l’extrema dreta. Sánchez li ha respost que el seu executiu és totalment compromès amb aquesta regeneració, però alhora ha expressat la "total i rotunda confiança" de l’Executiu en les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

tracking