SEGRE

POLÈMICA CASA REIAL

El rei emèrit calla a Sanxenxo

Joan Carles I, rebut amb ovacions, navega fent-se el desentès davant la polèmica que creix pel seu retorn sense donar explicacions || Disposat a tornar a Galícia al juny per a noves regates

El rei emèrit Joan Carles I, ahir a l’arribada al club nàutic de Sanxenxo amb problemes de mobilitat.

El rei emèrit Joan Carles I, ahir a l’arribada al club nàutic de Sanxenxo amb problemes de mobilitat.RAÚL TERREL/EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei emèrit va arribar ahir a Sanxenxo, a Pontevedra, on aquest cap de setmana es disputa una regata de vela en què participa el vaixell que havia capitanejat, el Bribón. El van rebre desenes de veïns i curiosos amb crits de “viva el rey”, que van fer que es posés una mà al pit en senyal d’agraïment. Va ser la primera ocasió en què se’l va poder veure en públic a Espanya des de la seua marxa als Emirats Àrabs l’agost del 2020.

Tot després de l’arxivament de les investigacions a Espanya per prescripció o per la seua inviolabilitat com a monarca. En aquest sentit, i malgrat la rellevància mediàtica de la situació i de les crítiques per la seua tornada, no va donar cap mena d’explicació.Assistit per desplaçar-se, ajudat d’un bastó i amb visibles problemes de mobilitat, va repartir salutacions, amb la seua filla gran, la infanta Elena que, com ell, va sentir proclames com “viva la infanta”. Joan Carles I, que en la visita a Espanya s’allotja a la casa del seu amic empresari Pedro Campos, va navegar durant quatre hores, encara que finalment no es va embarcar al Bribón, sinó en una barca auxiliar, la zodiac Cristina.

Es va mostrar al costat de l’alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín, que va explicar que el monarca es troba molt bé, “emocionat” i “contentíssim” d’estar de tornada en un país que “estima”. A més, va revelar la intenció de l’emèrit de tornar al juny per participar en les regates que acollirà Sanxenxo. L’excap d’Estat, que ha tornat de visita a Espanya després de 22 mesos als Emirats Àrabs, va aterrar dijous a l’aeroport de Vigo a bord d’un jet privat valorat en 40 milions d’euros –el lloguer del qual va costar més de 56.000 euros– per viatjar sense escales des d’Abu Dhabi.

Dilluns visitarà Felip VI, abans de tornar als Emirats Àrabs sense dormir a la Zarzuela.La reaparició del monarca va provocar ahir una cascada de reaccions polítiques. Una de les més crítiques amb Joan Carles I va ser l’exvicepresidenta primera del Govern Carmen Calvo, que va tirar d’ironia per referir-se a aquest difícil assumpte: “Avui pugen les temperatures a tot el país, gran bochorno a Sanxenxo.”També des del PSOE van elevar el to. El portaveu de l’Executiva socialista, Felipe Sicilia, va assenyalar que l’emèrit ha de donar “no només una explicació, sinó també una disculpa” a tots els espanyols pels escàndols que ha protagonitzat.

Va apuntar, sobre el retorn, que es tracta d’una decisió “estrictament personal” que només competeix a la Casa Reial i no al Govern. Una afirmació avalada per la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, que, si bé va evitar parlar sobre la seua tornada, va subratllar que el Govern és respectuós amb les “decisions personals” del fill de Felip VI. Des de Podem, els socis al Govern de coalició amb el PSOE, van seguir les crítiques i els retrets.

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va reiterar que el monarca “hauria de donar explicacions”, i va alertar que “cada minut que passa” sense fer-ho “perjudica més” la Casa Reial i la “confiança en les institucions”. Per la seua part, el portaveu del partit al Congrés, Pablo Echenique, va denunciar que Joan Carles I ha “refregat” la seua “impunitat” durant la seua tornada a Espanya “després de robar a mans plenes”. El portaveu d’ERC a la Cambra, Gabriel Rufián, va afirmar que l’emèrit “sembla Pablo Escobar”, i va dir que “a molts monàrquics decents els sembla absolutament indecent tot el que envolta aquest senyor”.D’altra banda, en suport a l’excap d’Estat van sortir la nova presidenta del PP a Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, entre altres membres i diputats de les dos formacions.

tracking