SEGRE

EUROPA DE L?EST CONFLICTE BÈL·LIC

Rússia talla l'aixeta del gas a Finlàndia per no pagar en rubles i demanar entrar a l'OTAN

Rearmarà la seua frontera occidental per l''amenaça' de l'Aliança Atlàntica || Itàlia presenta a les Nacions Unides un pla de pau per a Ucraïna que contempla tractar l'autonomia del Donbass i de Crimea

Vista d’un carro de combat abandonat després de la batalla a l’entrada de Kíiv, a l’inici del conflicte.

Vista d’un carro de combat abandonat després de la batalla a l’entrada de Kíiv, a l’inici del conflicte.EFE/ESTEBAN BIBA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa russa Gazprom tallarà avui el subministrament de gas cap a Finlàndia, segons la firma finesa Gasum i que respon a la negativa de pagar en rubles. Aquesta decisió s’emmarca en la petició formal finlandesa de demanar l’entrada, juntament amb Suècia, a l’OTAN. Ahir mateix, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va anunciar que el seu país crearà 12 unitats militars a la frontera occidental abans de finals d’any per respondre a les amenaces de l’Aliança Atlàntica i la futura incorporació de Finlàndia i Suècia a l’OTAN.

Rússia ja havia tancat el mes passat l’aixeta de Polònia i Bulgària, en virtut d’un decret amb què el president rus, Vladímir Putin, buscava penalitzar els països “hostils” obligant-los a pagar en rubles pel gas. El viceprimer ministre rus, Alexander Novak, va dir dijous que la meitat dels 54 compradors estrangers de gas havien acceptat aquesta condició i, per tant, els contractes no corren perill, encara que no va detallar la llista exacta.

Un dels països que han acceptat abonar la factura energètica en rubles és Itàlia, que ahir va presentar unilateralment a les Nacions Unides un pla de pau en diversos passos amb què vol contribuir a posar fi al conflicte a Ucraïna, una acció que no va provar bé al si de la Unió Europea, que va fer una crida a la “unitat diplomàtica” dels Vint-i-set. En el pla italià es proposa que Kíiv i Moscou haurien de parlar precisament de com garantir l’autonomia i la seguretat del Donbass o de Crimea, una línia roja per a Ucraïna.

Moscou diu que està “a prop” de controlar tot Lugansk

El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, va assegurar ahir que estan “a prop” de tenir tot el control sobre Lugansk. En una reunió televisada del seu ministeri, Xoigú va dir que “l’alliberament” de l’autoproclamada República Popular de Lugansk està “a prop de completar-se”. Aquest missatge arriba el mateix dia en què les autoritats ucraïneses denunciaven tretze morts en atacs sobre àrees de Lissitxansk i Severodonetsk en l’intent rus de controlar Lugansk.

D’altra banda, el Batalló d’Azov, una organització paramilitar que combat en suport a les Forces Armades d’Ucraïna, va ordenar ahir “deixar de defensar” la ciutat de Mariúpol, la qual cosa implica l’entrega de l’acereria d’Azovstal, símbol de la resistència final de la zona. Gairebé 2.000 defensors d’Azovstal s’han entregat ja a les tropes russes, mentre Moscou va intensificar els atacs al Donbass, on la situació és equiparable a “un infern”, segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

En un altre ordre, segons els ucraïnesos, els russos controlen ja només el 25% de la regió de Khàrkiv, al nord-est del país, on la intensitat dels combats va començar a disminuir fa una setmana.

tracking