SEGRE

Successos

L'OMS obre la seua assemblea anual encara reticent a donar per acabada la pandèmia

Adverteix que el final de la pandèmia no arribarà fins que les vacunes arribin als països més pobres

Seu de la OMS

Seu de la OMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va obrir aquest diumenge la seua 75a assemblea anual, la primera celebrada en format presencial des de la pandèmia, amb l’advertència que aquesta no acabarà fins que les vacunes arribin als països més pobres, malgrat que la majoria de les restriccions s’hagin aixecat ja.

"Certament, no ha acabat. Sé que no és el missatge que volen sentir, tampoc el que vull donar (...) però no acabarà fins que ho hagi fet a tots els països", va afirmar en el discurs inaugural el director general de l’organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, davant de més d’un centenar de ministres de salut de tothom.

El màxim responsable de l’OMS, que en aquesta assemblea serà reelegit per a un segon mandat, sí que va reconèixer que a molts països "la vida ja s’assembla a la d’abans de la pandèmia" i això entre altres coses ha permès que la 75a assemblea se celebri en format presencial després de dos anys en què va haver de ser virtual.

"És bo veure’ls de nou, ha passat molt temps", va reconèixer Tedros, que va subratllar que "durant dos anys la tecnologia ens ha permès reunir-nos i continuar treballant junts, però res no supera el veure’s cara a cara".

RELAXACIÓ PERILLOSA

Tedros va advertir tanmateix que la sensació de normalitat pot fer que el món "baixi la guàrdia perillosament", en un moment en el qual molts països han reduït els tests i això impedeix de conèixer la veritable incidència de la malaltia, que podria així transmetre’s més ràpid i evolucionar a noves variants més perilloses.

L’expert etíop va recordar que mil milions de persones als països d’ingressos més baixos continuen sense estar vacunades contra la covid, i només 57 països, aproximadament la tercera part del total, han aconseguit la meta fixada per l’OMS d’inocular contra la covid a almenys un 70 % de la seua població.

"Demanem a aquests països que han assolit aquest 70 % que ajudin als quals encara no ho han aconseguit", va afirmar Tedros, que va subratllar que la covid no és l’únic desafiament sanitari que viu un món en el qual s’han detectat recentment brots d’ebola, hepatitis infantil d’origen desconegut o verola de la mico.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va intervenir per missatge de vídeo en la jornada inaugural per subratllar que l’assemblea ha de debatre un augment del finançament de l’OMS, després que es veiés en la pandèmia que no comptava amb recursos necessaris per respondre a una crisi sanitària d’aquest abast.

"En l’assemblea es debatrà com fer que el finançament de l’OMS sigui sostenible, però no hi ha inversió que reporti més beneficis que la que es fa en salut", va assegurar Guterres, qui va demanar els 194 membres de l’OMS que "inverteixin en un futur més saludable per a tothom".

tracking