SEGRE

EUROPA DE L?EST CONFLICTE BÈL·LIC

Rússia segueix l'ofensiva a Lugansk després de la victòria a Mariúpol

Els combats se centren en ciutats clau per connectar amb Donetsk || Finlàndia, Suècia i l'OTAN intenten apaivagar Turquia perquè aixequi el veto

Civils ucraïnesos observen restes militars russes exposades al centre de Kíiv.

Civils ucraïnesos observen restes militars russes exposades al centre de Kíiv.EFE/EPA/OLEG PETRASYUK

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després de clamar victòria a Mariúpol, al sud de la regió de Donetsk, Rússia va prosseguir ahir l’ofensiva per aconseguir el control de la totalitat de la regió Lugansk, a l’est Ucraïna, on avança pam a pam malgrat l’acarnissada resistència ucraïnesa. “El dur destí de la regió de Lugansk és no deixar els russos seguir avançant”, va escriure a Telegram el cap de l’administració regional ucraïnesa, Serghí Haidai, que va informar que es lliuren combats als afores de Severodonetsk. Va afegir que aquesta ciutat està sent destruïda per les forces russes de la mateixa manera que ho va ser Mariúpol, on divendres es van rendir després de diverses setmanes de setge els últims combatents ucraïnesos atrinxerats a l’acereria Azovstal.

“En aquest moment prop del 10 per cent de la regió de Lugansk es troba sota control d’Ucraïna. No es pot dir on és més complicada la situació, perquè tot el territori de la regió està sota foc. Tot, sense excepció”, va declarar Haidai.

El focus de les accions de combat es troba actualment al nord de la regió de Lugansk, a la línia entre les ciutats de Severodonetsk i Lissitxansk, que segons els experts és la porta per accedir al nord de la regió de Donetsk. En cas que les tropes russes trenquessin les defenses ucraïneses en aquest sector podrien intentar assetjar la important agrupació militar que Ucraïna manté a Kramatorsk, el seu principal bastió a la veïna regió.Paral·lelament, els màxims dirigents de Suècia, Finlàndia i l’OTAN van prometre al president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que Ankara rebrà “garanties de seguretat” si aixeca el veto que va declarar contra l’adhesió dels dos països nòrdics a l’Aliança Atlàntica a l’entendre que mantenen vincles amb grups considerats per Turquia com a organitzacions terroristes. Per la seua banda, Erdogan va fer saber a la primera ministra sueca, Magdalena Anderson, que Turquia considera necessari que el país nòrdic trenqui tots els vincles amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), si bé va reconèixer que “encara dona suport a la política de portes obertes de l’OTAN”.Per la seua banda, la companyia energètica finlandesa Gasum va confirmar que el gegant gasístic rus Gazprom li ha tallat el subministrament de gas, tal com va anunciar aquest divendres, per no complir l’exigència del grup estatal rus de pagar en rubles.Amb aquesta decisió, Finlàndia perd el seu proveïdor de gas natural més important, ja que Gazprom subministra al voltant del 92 per cent de tot el gas que consumeix el país nòrdic.

tracking