SEGRE

MONARQUIA

El PSOE no preveu suprimir la inviolabilitat al rei malgrat les peticions dels seus socis

El rei emèrit Joan Carles I, ahir a l’arribar al Palau de la Zarzuela.

El rei emèrit Joan Carles I, ahir a l’arribar al Palau de la Zarzuela.EFE/RODRIGO JIMÉNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE ha deixat clar que no preveu la possibilitat de suprimir la inviolabilitat del rei malgrat les peticions i crítiques tant dels socis del Govern de Pedro Sánchez com del bloc d’investidura, que han carregat contra els socialistes per emparar la corrupció que atribueixen a Juan Carlos I i li han exigit mesurades.

Unidas Podemos i els principals socis parlamentaris, com ERC, EH Bildu, Más País, Compromís així com JxCAT i PDeCAT han instat Sánchez que acabi amb la inviolabilitat del rei i posi fi al fet que pugui "delinquir sense retret penal". De fet, Más País ha tornat a registrar aquest dimarts per tercera vegada la proposició de Llei que ha estat rebutjada en diverses ocasions pels socialistes i pels partits de la dreta i que demana de modificar el Títol II de la Constitució per delimitar la inviolabilitat i absència de responsabilitat del rei o la reina a determinats àmbits.

Entre els atacs més durs amb l’emèrit ha estat el del portaveu d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, que ha reiterat els seus retrets a Joan Carles I per "riure's i humiliar els espanyols" amb la seua visita "vergonyosa" que va acabar aquest dilluns amb una reunió familiar a la Zarzuela. Espera dels socialistes, segons ha dit, que prenguin la iniciativa per posar fi a aquesta situació d’impunitat que "segueix vigent" per a Felip VI i la seua filla Leonor.

El portaveu de Más País, Íñigo Errejón, ha recordat que Sánchez estava d’acord l’octubre passat a limitar la inviolabilitat del rei i, per tant, espera que compleixi la seua promesa, encara que ho ha assegurat abans de saber que al portaveu socialista ho havia descartat. Segons el text de la proposició de Llei, Más País demana que la inviolabilitat del rei assoleixi exclusivament als actes que necessitin de ratificació, que es deixarà en els termes establerts per la Constitució i les Lleis i sobre l’aforament assenyala que les lleis processals determinin quin tribunal o tribunals són els competents per conèixer els processos seguits per determinar la responsabilitat, civil o penal, del rei o la reina.

Gabriel Rufián també ha atacat el PSOE per portar molt temps "fent de republicà en campanya i de monàrquic a Moncloa", insistint que ha estat "absolutament vergonyós" que Joan Carles I s’hagi passejat per aquest país "de manera impune" i que el que ha de fer és passar per un jutjat i donar explicacions: "És el mínim".

Bildu també exigeix al Govern que prengui mesures per suprimir la inviolabilitat o per retirar-li el títol d’emèrit a Joan Carles I i ha lamentat que el Congrés, a través de la majoria del PSOE i dels partits de la dreta, vetin "constantment les comissions d’investigació" o qualsevol pregunta parlamentària entorn de la casa reial. "Cada vegada que es pregunta alguna cosa hi ha un mur enorme que no hi ha manera de traspassar. A aquesta impunitat del rei se li suma la impunitat que se li dona des del mateix Congrés", ha recalcat la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua que ha demanat conèixer "qui ha pagat aquesta visita i aquestes despeses". "Ha estat un espectacle vergonyós" que ha servit per "degradar encara més la imatge de la monarquia... Se n’ha anat amb la mateixa displicència i fanfarroneria que li dona el fet de saber-se impune", ha criticat.

Més dura ha estat Miriam Nogueras, de Junts, a l'anomenar "lladre" a l’emèrit i criticar que el PSOE es faci ara "l’ofès" quan va ser el que va facilitar la seua fugida i "manté aquesta monarquia corrupta". Al PSOE li han caigut igualment retrets per part del PDeCAT, ha assenyalat Ferran Bel, que confia que "no boicotegi" les comissions d’investigació que puguin tornar a sol·licitar-se en el Congrés. També Joan Baldoví, de Compromís, ha posat l’accent en el partit del Govern a l’afirmar que sent "pena i vergonya" perquè el PSOE "continuï salvant-lo (l’emèrit) de les comissions d’investigació" en el Congrés. I la CUP, en aquesta mateixa línia, pensa que Joan Carles I s’ha rigut dels ciutadans perquè "pot robar el que vulgui i l’únic que fa el PSOE és lamentar-se perquè no ha volgut donar explicacions", ha afirmat Mireia Vehí.

tracking