SEGRE

POLÍTICA CASA REIAL

L'emèrit planeja el seu retorn definitiu

a Casa Reial“residir a Espanya en un futur”|| Moncloa lamenta que“ha perdut l'oportunitat de ”

El rei emèrit Joan Carles I, ahir a l’arribar al Palau de la Zarzuela.

El rei emèrit Joan Carles I, ahir a l’arribar al Palau de la Zarzuela.EFE/RODRIGO JIMÉNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei emèrit Joan Carles I és més a prop de tornar a instal·lar-se de forma definitiva a Espanya, d’on va marxar l’agost del 2020 rumb als Emirats Àrabs pels escàndols que va protagonitzar. En el seu retrobament amb Felip VI ahir, l’excap d’Estat va reiterar al seu fill que organitzarà la seua vida personal i el seu lloc de residència “en àmbits de caràcter privat”. Malgrat les reticències de la Casa Reial i del Govern central, i abans d’acabar la seua primera visita en territori espanyol en dos anys, l’emèrit va deixar la porta oberta a tornar a visitar –i fins i tot residir– a Espanya, com ja va fer saber a Felip VI en una carta el 5 de març.

L’excap d’Estat va tornar ahir a retrobar-se amb el seu fill, la reina Sofia –malgrat el seu positiu en Covid– i altres familiars com a colofó a la visita, en la qual no hi hauria estat ni la reina Letícia ni la infanta Elionor. La Casa Reial va informar que tots dos monarques van discutir sobre “qüestions familiars” i “diferents esdeveniments i les seues conseqüències” a Espanya després de la marxa de Joan Carles I. Va precisar que la trobada era dins de l’“àmbit privat” i va insinuar que en les onze hores que ambdós monarques van estar junts van trobar punts d’acord. No obstant, la nota de la Casa Reial no fa al·lusió a l’exigència del Govern que l’emèrit reti comptes pels seus escàndols.

El monarca va arribar a la Zarzuela passades les 10.00, i a les 22.00 va emprendre el viatge de tornada al mateix jet privat que dijous el va traslladar cap a Vigo, ja que ni el Govern ni el seu fill van acceptar que pernoctés al Palau de la Zarzuela. Ho va fer després d’haver passat un cap de setmana de regates a Sanxenxo i sense haver donat explicacions sobre els escàndols que ha protagonitzat. “Explicacions de què?”, va respondre diumenge a unes preguntes de periodistes. El Govern central li va retreure ahir que culminés la visita sense haver retut comptes sobre els seus actes “gens ètics ni exemplars”, i per no haver estat “més acurat”.

La portaveu, Isabel Rodríguez, va lamentar que el monarca “hagi perdut l’oportunitat de demanar perdó i donar explicacions”, i la secretària d’Acció Institucional de Podem, Teresa Pérez, va reptar Felip VI a ser “més honest i transparent” que el seu pare.Així mateix, el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, va acusar el Govern de Pedro Sánchez de “desprestigiar” la prefectura de l’Estat i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va criticar que la monarquia sigui per a l’esquerra “un enemic a batre”.

ERC i Junts critiquen la “impunitat” del rei emèrit en la seua visita a Espanya

El malestar per la visita de Joan Carles I a Espanya es va tornar a posar ahir de manifest entre els partits independentistes, les crítiques dels quals han estat recurrents des de l’arribada del monarca a Vigo dijous.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va acusar ahir l’emèrit de “riure’s de la ciutadania i de la feble democràcia de l’Estat”. “No entenem que torni lliurement per participar en una regata amb els seus amics i que hi hagi gent que ho celebri”, va lamentar, abans de recordar que es va investigar el monarca per presumptament “haver defraudat i haver-se tacat les mans en casos de corrupció”. Per la seua part, el portaveu de Junts, Josep Rius, va carregar contra la política espanyola i la Moncloa per la “impunitat” de la tornada de Joan Carles I.

L’emèrit espera viatjar a Espanya d’aquí a tres setmanes, quan tornarà a Sanxenxo per participar en la Copa del Món de vela. La seua intenció és que amb el pas del temps les visites siguin més freqüents i duradores.

tracking