SEGRE

POLÍTICA BALANÇ

Aragonès dona per complert un terç del pla de Govern el seu primer any

Treu pit per la tasca de l'Executiu en plena pandèmia malgrat els efectes de la guerra a Ucraïna || La CUP li exigeix sotmetre's a una qüestió de confiança

El cap de l’Executiu, Pere Aragonès, ahir al costat del vicepresident, Jordi Puigneró.

El cap de l’Executiu, Pere Aragonès, ahir al costat del vicepresident, Jordi Puigneró.EUROPA PRESS/DAVID ZORRAKINO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va presumir ahir de la gestió el seu primer any al capdavant de l’Executiu i va assegurar que ja ha complert una tercera part del pla de Govern. Va xifrar en un 33,88% el grau de compliment de les mesures del pla pactat entre ERC i Junts, una cosa que va considerar “satisfactòria” malgrat l’impacte de la pandèmia i de la invasió russa d’Ucraïna. Així consta al document elaborat pels departaments de la Generalitat, que ahir va presentar juntament amb el vicepresident, Jordi Puigneró, al Palau de la Generalitat a Barcelona.

L’informe desglossa en diferents àmbits d’actuació la mitjana de l’avenç del pla de Govern, format per 782 mesures i 702 submesures. De les quatre grans transformacions –o eixos– a les que es va comprometre l’Executiu, en la que més ha avançat el primer any de legislatura és la verda (dona per complertes el 39,3% de les 136 mesures que conté), seguida per la social (34% de les 365 iniciatives que preveu), la democràtica (29,2% de les 136) i la feminista (26,3% de les 69).El president va destacar que aquest any s’han pogut establir les bases i els fonaments del “canvi” i les “transformacions” a què el Govern s’havia compromès. Es va mostrar “optimista” de cara al futur i va qualificar de “suficient” el compliment dels primers dotze mesos de l’Executiu.

Per la seua part, Puigneró va subratllar que el Govern català “no té tots els instruments de sobirania fiscal i legislativa” i va destacar les sis noves delegacions de la Generalitat a l’exterior, la creació de 840 places als Mossos d’Esquadra i l’aprovació dels pressupostos de l’any 2022.Per la seua part, la CUP manté que Aragonès s’hauria de sotmetre a una qüestió de confiança “de cara al país”. A més, la diputada cupaire Laia Estrada va lamentar que l’Executiu “ha complert poca cosa” del pacte formalitzat l’any passat, malgrat que “era molt de mínims”. “No té cap sentit”, va respondre el president, abans de recordar que la qüestió de confiança, inclosa en l’acord de legislatura entre ERC i la CUP, estava “prevista en el marc d’una cadena de confiances” que ja “es va trencar” quan la CUP va rebutjar els comptes.

Insta la Moncloa a moure fitxa per “restablir la confiança”

Pere Aragonès va instar el Govern de Pedro Sánchez a moure fitxa per “restablir la confiança” amb l’Executiu després de les topades que les dos administracions han escenificat. Va constatar el “bloqueig” de la taula de diàleg per a la “resolució del conflicte polític amb l’Estat”, malgrat que continua defensant una negociació que condueixi a un referèndum. “Els resultats no són els esperats”, va admetre Aragonès, que va lamentar que des dels indults del procés “no s’ha avançat” i, a més, el cas de l’espionatge a independentistes no ha fet més que “accentuar la desconfiança i agreujar aquest bloqueig”.

Mentrestant, el Govern central ha garantit al PSOE andalús que no convocarà la taula de diàleg amb Catalunya fins que no passin les eleccions autonòmiques. Des de la Moncloa subratllen que continuen “quadrant agendes”, tot i que consideren que la qüestió està pràcticament liquidada.

tracking