SEGRE

El Congrés dona llum verda a la Llei 'només sí és sí' deixant pendent el debat de la prostitució

La norma ha rebut el suport de tots els grups a excepció de PP i Vox, que han votat en contra, i CUP, que s’ha abstingut

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, abraça la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, durant la sessió al Congrés dels Diputats.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, abraça la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, durant la sessió al Congrés dels Diputats.Eduardo Parra / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Congrés ha donat llum verda, aquest dijous, a la Llei Orgànica de Garanties de la Llibertat Sexual gràcies al suport de tots els grups parlamentaris, a excepció de PP i Vox que han decidit votar en contra i CUP que s’ha abstingut. El text passa així a una nova fase de tramitació al Senat. Aquesta norma, impulsada pel Ministeri d’Igualtat, recull una nova definició de consentiment que assenyala que "només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en consideració a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona". A més, amb aquesta norma en vigor s’unirà en un sol tipus penal el que abans es dividia en dos per distingir l’abús (sense violència o resistència de la víctima) de la violació.

La norma també desenvolupa mesures processals d’acompanyament a les víctimes, incloent la possibilitat d’evitar contacte visual amb el presumpte agressor o de declarar en sales especials. De la mateixa manera, aquest text inclou la creació de centres de crisi 24 hores, per atendre víctimes de violència sexual majors de 16 anys, o les cases d’infància per als menors d’aquesta edat. El projecte de llei s’ha aprovat, també, amb l’acord assolit aquest dimecres pels dos partits en el Govern estatal amb ERC, PNB i EH Bildu, pel qual s’obligarà els agressors sexuals menors a passar per uns cursos d’educació i formació en igualtat i violència masclista.

SENSE TERCERIA LOCATIVA

El que sí que ha quedat fora de la norma, després del pas d’aquesta per la Comissió d’Igualtat del Congrés, és la recuperació de la terceria locativa, així com altres mesures relacionades amb la lluita contra el tràfic amb finalitats d’explotació sexual. Encara que Igualtat va incloure aquest tema a l’esborrany de la llei i el PSOE va buscar endurir encara més les mesures amb esmenes al text, finalment s’han retirat les qüestions referents a aquest tema per falta de acord. Formacions com PNB, ERC, Eh Bildu o Ciutadans van advocar perquè es tractés en una llei específica i van advertir que no donarien suport al text si s’incloïen aquestes iniciatives.

A l’acord assolit en aquest tema s’ha referit la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que ha intervingut al final del debat per agrair els diputats que han format part de la negociació de la norma. En aquest sentit ha apuntat que, encara que hi ha hagut "debats difícils" s’ha treballat "de forma constructiva" per assolir "pactes més amplis" i ha destacat que són els "avenços feministes" els que "més consensos aconsegueixen en aquesta cambra". De la mateixa manera, ha retret a la "dreta i extrema dreta" la seua actitud i el "soroll reaccionari" cap aquest text. "Fan molt soroll, però hem demostrat que les feministes som més".

DEUTE AMB LES MARES PROTECTORES

També ha indicat que aquesta norma tira endavant "malgrat els agressors" i de la "justícia patriarcal" i, en aquest sentit, ha apuntat que l’Estat "té un deute amb les mares protectores" i que mentre el "govern de coalició estigui farà el possible per saldar i protegir" a aquestes dones que, segons el seu parer, estan "defensant-se a si mateixes i als seus fills de la violència dels seus maltractadors". Feia referència, així, a les crítiques per l’indult parcial concedit per l’Executiu a la presidenta de l’organització Infància Lliure, María Sevilla, que també ha estat present en el debat, en la intervenció de Vox i Unió del Poble Navarro (UPN).

La representants del partit de Santiago Abascal en el debat, Carla Toscano, ha acusat el Govern espanyol de fer "apologia del segrest" amb aquesta decisió. Per la seua part, el representant d’UPN Carlos García Adanero, ha criticat que l’Executiu indulti quan no "li agrada una sentència" i ha acusat la mateixa Montero d’"estar d’acord" amb el segrest dels fills per part de Sevilla.

recolzament MALGRAT NECESSITAR MILLORES

D’altra banda, la majoria de les formacions han celebrat en el debat l’avenç d’aquesta norma, encara que també hi ha hagut qui ha apuntat que no estan del tot d’acord amb mesures que en aquesta s’inclou i criden a continuar amb les millores. Des del PNB, per exemple, el seu portaveu en matèria d’Igualtat, Joseba Agirretxea, s’ha referit a la "perspectiva punitiva" que es reflecteix en la norma o el fet que la redacció "pequi d’un to centralitzat". Encara així, el diputat basc ha indicat que el "repudio la violència sexual" i la "garantia" cap aquesta que es recull en la norma és "suficient" perquè la seua formació li doni suport. Tampoc no agrada el "punitivisme" de la llei a EH Bildu i CUP. Així ho ha recalcat la portaveu del partit independentista basc, Bel Pozueta, qui ha apuntat que "no tot se soluciona amb el Codi Penal". Tampoc la representant de CUP, Mireia Vehí, no creu que el Codi Penal resolgui "tots els problemes", però ha reconegut que aquesta norma és "important" per a altres situacions com els casos de "submissió química".

Vehí ha assenyalat que la seua formació s’absté en la votació després de conèixer que s’ha incorporat a la llei –durant el debat en la Comissió– una esmena que declara "il·lícita" la publicitat "de treball sexual". Segons el seu parer, això invalida el pacte realitzat de no incloure temes sobre prostitució i tracta en aquesta norma.

La portaveu d’Igualtat, Pilar Vallugera, ha destacat com a valor d’aquesta norma el fet que soluciona una situació s’estava donant en la Justícia: el fet que "els jutges no estaven funcionant com a aliats de les víctimes". "Per això els hem hagut de donar instruccions més clares als senyors jutges", ha declarat.

Per la seua part, el PSOE ha criticat que en el text no es protegeixi totes les dones que pateixen el jou de la prostitució i ha lamentat que els partits no rebutgin "un sistema que posa els cossos de les dones perquè, a través de pagament, siguin violades". "Legitimen un mercat en el qual el consentiment es pot comprar i es diu prostitució", ha apuntat la portaveu d’Igualtat socialista, Laura Berja.

UN DIA DE CELEBRACIÓ

"Ja ens citarem per debatre el consentiment de les treballadores sexuals", ha assegurat la portaveu d’Igualtat de Junts, Pilar Calvo, mentre la portaveu d’Igualtat de Más País/Verds, Inés Sabanés, ha declarat aquest dijous com "un dia de celebració". A més, la seua homòloga de Ciutadans, Sara Giménez, ha recordat que aquesta norma és la continuació del treball iniciat per l’exministre de Justícia del PP, Rafael Catalá, després del cas de la manada, demanant un informe a la Comissió de codificació d’experts. "Es fa un avenç important", ha apuntat la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas.

PP I VOX EN CONTRA

Els únics grups que han votat en contra d’aquesta llei han estat PP i Vox. La portaveu dels 'populars’ en aquest debat, Marta González, ha lamentat que no s’inclogui en ella la prostitució i ha explicat que aquesta no és "la llei que agradaria" al PP per la seua exposició de motius que, segons ha indicat, "sembla una arenga electoral de Podemos"; perquè "posa en risc la presumpció d’innocència sobre la qual se sustenta el dret penal" espanyol; i perquè "no allibera la víctima de la revictimització", entre altres motius.

Finalment, la representant de Vox ha lamentat que la llei atempti contra un "dret fonamental com la presumpció d’innocència" i que "forci el sistema a creure la dona sense proves", permetent-li que "es vengi o destrossi la vida d’un innocent". De la mateixa manera, ha criticat que es posi el focus en la floreta i ha assegurat que li "fa pena no escoltar algunes coses pel carrer". "Ens faran perdre aquesta admiració i enginy popular", ha conclòs.

tracking