SEGRE

EUROPA DE L?EST CONFLICTE BÈL·LIC

Vladímir Putin ofereix facilitats per russificar Kherson i Zaporíjia

Promet la ciutadania exprés als residents de les zones ocupades || Moscou accelera l'ofensiva per assetjar els ucraïnesos a la regió de Donetsk

Vladímir Putin va visitar ahir per primera vegada a l’hospital militars ferits a la guerra.

Vladímir Putin va visitar ahir per primera vegada a l’hospital militars ferits a la guerra.MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de Rússia, Vladímir Putin, va firmar ahir un decret que simplifica els tràmits de sol·licitud de la ciutadania russa als residents a les regions ucraïneses de Kherson i Zaporíjia, preses per les forces russes en el marc de l’ofensiva llançada el 24 de febrer i que són claus per al corredor terrestre amb l’annexionada península de Crimea. El document inclou esmenes a un document de l’abril del 2019 que reduïa les traves perquè els residents a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk podrien demanar la ciutadania, segons ha recollit l’agència russa de notícies Interfax. Per la seua part, el número dos de l’administració prorussa de la regió de Kherson, Kiril Stremousov, ha agraït l’“oportunitat” que brinda el president Putin per poder aconseguir la nacionalitat russa, una cosa que, a més, considera que subratlla el fet que aquestes regions “seran Rússia per sempre”.Putin va firmar el 21 de febrer un decret reconeixent la independència d’aquestes repúbliques, situades a la regió del Donbass (est) i sacsejades per un conflicte armat des del 2014.

Tot just tres dies després, va ordenar la invasió d’Ucraïna, un conflicte que porta ja més de tres mesos actiu. En el pla militar, l’acceleració de l’ofensiva russa al Donbass amenaça de convertir Severodonetsk, bastió ucraïnès clau per encerclar les tropes ucraïneses a la regió de Donetsk, en una segona Mariúpol.En l’actualitat, les forces russes concentren pràcticament tots els seus esforços en els intents d’envoltar l’exèrcit ucraïnès a Lugansk i avancen lentament a Donetsk, segons representants de Kíiv. D’altra banda, davant dels acusacions de bloquejar el trànsit marítim als ports ucraïnesos i impedir les exportacions de cereals, el Govern rus es va mostrar disposat a negociar un corredor perquè els vaixells que transporten aliments surtin d’Ucraïna.

Tot això, a canvi de l’aixecament immediat de les sancions econòmiques contra Moscou, segons va assegurar el viceministre de Relacions Exteriors de Rússia Andrei Rudenko.

Més de 6,6 milions de persones han fugit d’Ucraïna en tres mesos

Més de 6,6 milions de persones han sortit d’Ucraïna des que Rússia va llançar la seua ofensiva militar el 24 de febrer, segons dades de l’Alt Comissariat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que confirma més de 3,5 milions d’arribades només a territori polonès. La frontera de Polònia és la més transitada pels refugiats, però no l’única.

A Romania també han arribat més de 972.000 persones, mentre que a Hongria se n’han registrat 655.000, a Moldàvia 474.000 i a Eslovàquia 446.000. ACNUR, que no té dades sobre la redistribució posterior d’aquests refugiats, estima també en 945.000 les persones que han creuat a territori de Rússia.

tracking