SEGRE

VEROLA DEL MICO

10 dies de la verola del mico a a Espanya: 98 casos en set comunitats

Els casos confirmats s’hauran d’aïllar i els seus contactes utilitzar màscara

10 dies de la verola del mico a a Espanya: 98 casos en set comunitats

10 dies de la verola del mico a a Espanya: 98 casos en set comunitatsEFE/ Mariscal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha notificat 98 casos positius de verola del mico, que es distribueixen en set comunitats autònomes, quan es compleixen 10 dies des que el passat 18 de maig es van confirmar els primers contagis d’aquesta infecció d’origen no humà a Espanya.

Segons les últimes dades de les conselleries del ram, Madrid, Catalunya, les Canàries, País Basc, Andalusia, Aragó i Galícia han confirmat contagis, mentre que a la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa s’han descartat els que eren en estudi.

L’aparició d’un cas de la verola del mico al Regne Unit el passat 7 de maig va encendre les alarmes internacionals del primer brot d’aquesta malaltia fora de l’Àfrica, les quals es van reafirmar a Espanya quan l’Institut de Salut Carles III va confirmar el dia 20 que els set casos de verola no humana que havien donat positiu en PCR dos dies abans es tractaven de "monkeypox".

Madrid i les Canàries van ser les comunitats on es van detectar els primers positius, que van ser seguides per sospites en els dies següents a País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Aragó, Comunitat Valenciana i Catalunya, algunes ja descartades.

La Comunitat de Madrid és la regió que ha notificat més contagis fins arribar a 66 de confirmats i 36 en estudi, segons les últimes dades de la seua Conselleria de Sanitat, que dilluns començarà a fer proves de verola de la mico a 5 hospitals.

A les Canàries, els casos ja s’eleven a 6, Catalunya ha notificat les seues primeres 9 infeccions i Andalusia ha elevat a tres els contagis per aquest virus. Galícia ha confirmat el seu únic cas i Euskadi també el seu tercer.

La Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa se sumen a Castella i Lleó i Extremadura que ja van descartar que els pacients amb símptomes compatibles s’havien infectat del virus del mico.

Fins a la data, els laboratoris de l’Institut Carlos III, on es remeten totes les mostres dels casos sospitosos, han examinat dos-cents possibles casos, dels quals 102 han donat negatiu.

En els últims deu dies, la preocupació per l’evolució de la incidència de la verola del mico va portar a Sanitat a aprovar el dissabte 21 un protocol per a la detecció precoç, mentre sospesa les opcions terapèutiques més eficaces.

Els casos confirmats s’hauran d’aïllar i els seus contactes utilitzar màscara, segons van establir els tècnics de la ponència d’alertes del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que estableix una sèrie de mesures de control per tallar la transmissió del virus.

A més, Sanitat i Agricultura treballen en un document sobre mascotes i verola.

Segons han indicat les conselleries de salut autonòmiques, els casos positius presenten majoritàriament simptomatologia lleu i tots ells es donen en homes, a excepció d’una dona confirmada a Madrid.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va fer dimarts passat una crida a la prudència i ha insistit que el prioritari és "saber què ha passat" i detectar tots els mecanismes de transmissió del virus que la provoca.

La principal via de contagi es dona a través de "gotes respiratòries grans", així com el contacte directe amb fluids corporals, secrecions infectades o objectes contaminats, segons assenyala l’últim informe de situació del Ministeri de Sanitat.

tracking