SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

La Generalitat descongela les relacions amb la Moncloa per tractar l'espionatge amb Pegasus

El Govern català espera també posar en l'agenda l'infrafinançament, la taula de diàleg i fixar data per a la reunió Sánchez-Aragonès || Avisa, no obstant, que no servirà per “reprendre la normalitat”

Vilagrà i Bolaños es van reunir a finals d’abril després d’esclatar l’escàndol per l’espionatge.

Vilagrà i Bolaños es van reunir a finals d’abril després d’esclatar l’escàndol per l’espionatge.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños, es reuniran aquesta tarda a Madrid per provar de desbloquejar el diàleg entre el Govern central i la Generalitat, després que aquesta última donés per congelades les relacions entre tots dos Executius arran de l’espionatge a polítics i activistes independentistes amb el sistema Pegasus. Abordar el bloqueig de les relacions és l’únic punt del dia amb què el Govern català arriba a la reunió, de la qual avisa que en cap cas no servirà per “retornar a la normalitat”. Així ho va assegurar la portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, que va afirmar que l’únic que esperen són garanties que no es repeteixi tot el que ha passat fins ara.

“Una de les carpetes més importants que es tractarà és la repressió de l’Estat cap a Catalunya”, va precisar, fent al·lusió tant a l’espionatge com a les diferents causes judicials obertes contra independentistes. La Generalitat considera insuficients les mesures adoptades per l’Executiu de Pedro Sánchez per aclarir el conegut com a Catalangate, que es resumeixen en la destitució de la directora del CNI i la promesa de reformar la llei de secrets.El Govern de Pere Aragonès no vol fixar-se gaires objectius respecte a la reunió, ja que fins ara veu l’actitud de Sánchez envers Catalunya bastant decebedora. Malgrat això, segons Plaja, també contempla que en la trobada s’abordin aspectes com “l’incompliment d’inversions” de l’Estat amb Catalunya o la paràlisi de la taula de diàleg, una via per la qual aposten amb força però que porta més de mig any en l’aire.

En tot cas, el que sí que espera és que la trobada serveixi per concretar una reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez. A començaments del mes de maig ambdós es van emplaçar a concertar una reunió per abordar el cas d’espionatge amb el software Pegasus, que a dia d’avui encara no s’ha celebrat.Per un altre costat, la Moncloa, que va titllar de “molt bona notícia” la reunió entre Bolaños i Vilagrà per reactivar el diàleg, no va donar detalls sobre els temes que posarà sobre la taula durant la trobada ni si servirà per fixar una data per a la reunió entre Aragonès i Sánchez. El Govern central busca reactivar les relacions després de les eleccions andaluses, en les quals el PSOE ha patit una desfeta, i del desmarcatge d’ERC, els seus socis prioritaris, d’algunes de les iniciatives que l’Executiu ha portat al Congrés

Qualifica de bona notícia la reunió però rebutja avançar si n’hi haurà una altra entre Sánchez i Aragonès

La trobada genera un nou enfrontament entre ERC i Junts

La trobada Generalitat-Estat que se celebrarà avui ha tornat a generar un nou enfrontament entre els socis del Govern català. El president de Junts al Parlament, Albert Batet, va assegurar que el seu partit desconeixia la reunió i va defensar que per a ells les relacions amb l’Executiu central continuen “congelades” després del cas Pegasus. Batet va acusar ERC de deixar-los fora de “la tauleta”. Fonts de Presidència, no obstant, van afirmar que el president, Pere Aragonès, va informar el vicepresident, Jordi Puigneró, de la trobada a primera hora del matí d’ahir i que posterioment se’ls va comunicar als membres del Consell Executiu, sense que hi hagués queixes. Així mateix, la portaveu adjunta d’ERC al Parlament, la lleidatana Meritxell Serret, va defensar que s’obri el diàleg. “Tenim molt clar que la posició del no a tot no ens serveix”, va etzibar Batet en un enfrontament a la Cambra catalana.

tracking