SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIÓ

Aragonès i Sánchez se citen de nou

Ambdós es reuniran aquest estiu per mirar de reprendre el camí del diàleg || La Generalitat exigeix a la Moncloa avenços en l'“agenda antirepressiva” per normalitzar les relacions

Laura Vilagrà i Félix Bolaños es van reunir durant més de dos hores a la Moncloa.

Laura Vilagrà i Félix Bolaños es van reunir durant més de dos hores a la Moncloa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap del Govern central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reuniran abans que finalitzi el curs polític, és a dir, en menys d’un mes, per abordar la situació pel presumpte espionatge a través de Pegasus i reprendre el diàleg. De moment no hi ha una data concreta per a la trobada, a l’espera de poder coordinar les agendes d’ambdós presidents. Aquest va ser l’únic avenç obtingut de la reunió que van dur a terme ahir la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a Madrid, el primer pas en el camí per normalitzar les relacions institucional després de l’espionatges a líders independentistes.Malgrat el tímid pas, Vilagrà va insistir després de l’encontre que en aquests moments no es donen les condicions de “confiança mínima” per poder mantenir relacions institucionals plenes ni per reprendre la negociació.

En aquest sentit va enumerar alguns dels esculls que en aquests moments separen els dos governs: la repressió, que va assegurar que “no s’atura”, el Catalangate i la baixa execució de les inversions de l’Estat a Catalunya, temes sobre els quals no es va aprofundir en la trobada. Per això va insistir que encara “no hi ha motius per parlar de normalització” de les relacions ni per “descongelar la taula de negociació”. Amb tot, va assenyalar, l’Executiu de Pere Aragonès és conscient que “els problemes no se solucionen sols” i que és necessari asseure’s a parlar.

Així, va marcar certes condicions que s’han de complir per “restablir aquestes relacions institucionals”. La Generalitat va reclamar iniciar “un procés per obrir una agenda de desjudicialització del conflicte, que ha d’acabar amb una agenda antirepressiva”, cosa a la qual, va explicar Vilagrà, el Govern central es va mostrar predisposat. És aquest sentit la consellera va esperar que “ben aviat” puguin veure’s resultats.Bolaños, per la seua part, va afirmar que durant la trobada es va acordar crear una metodologia per al funcionament de la taula de diàleg que servirà com a guia per abordar la negociació entre les dos administracions en els propers “mesos i anys” i que s’haurà de perfilar en pròxims encontres.

El ministre va considerar, a diferència del que va assegurar la seua interlocutora, que amb la reunió es reprenen les relacions polítiques i institucionals entre els dos governs. Malgrat destacar la “cordialitat” de la reunió, el ministre també va admetre que s’hi va posar de manifest les discrepàncies entre ambdós administracions respecte al cas Pegasus. El Govern català creu que no s’ha fet prou per aclarir l’escàndol i la Moncloa defensa que ha actuat correctament.La polèmica que la trobada va crear entre ERC i Junts va continuar ahir.

Els juntaires van criticar els seus socis de govern a l’estar “normalitzant” les relacions amb l’Estat. El secretari general, Jordi Turull, els va acusar de “blanquejar” la repressió i va insistir que per la seua part continuaven mantenint congelades totes les relacions amb la Moncloa.La reunió entre Vilagrà i Bolaños arriba després de les eleccions andaluses i amb la necessitat de l’Executiu de Sánchez de recuperar el suport d’ERC en el tram final de legislatura.

ERC demana amnistia i valentia un any després dels indults

Un any després dels indults als independentistes empresonats, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i dirigents com Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Marta Rovira van apressar ahir l’Estat a una amnistia “integral” que posin fi a la “repressió” i a ser valent en una taula de negociació a la qual els republicans no renunciaran. Esquerra va celebrar ahir a la seu del partit l’acte Prou repressió! per commemorar la data. “La nostra proposta per acabar amb la repressió és l’amnistia. És la millor eina per superar la repressió que s’abat sobre nosaltres. I és la millor eina perquè depèn exclusivament de la voluntat del poder legislatiu i dels partits que formen part del Govern” central, va afirmar Junqueras en un missatge a PSOE i Podem.Així mateix, el líder dels republicans va defensar que el que Pedro Sánchez voldria és estalviar-se la taula de diàleg amb la Generalitat i que per aquest motiu posa excuses per no reunir-la. És per això que va afirmar que “l’últim que hauríem de fer és estalviar-li aquesta taula de negociació que l’incomoda”. “No tenim por de defensar les nostres idees en un aquest espai de negociació”, va asseverar.

tracking