SEGRE

El Tribunal Suprem dels Estats Units elimina el dret a l'avortament

Biden considera que avui és "un dia trist"

Foto d'arxiu del president dels Estats Units, Joe Biden.

Foto d'arxiu del president dels Estats Units, Joe Biden.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha eliminat el dret constitucional a l’avortament al país després d’anul·lar, tal com es va filtrar a començaments de mes, la sentència de Roe contra Wade que va reconèixer per primera vegada el dret de les dones a l’avortament sense restriccions durant el primer trimestre de l’embaràs, un precedent legal que s’emporta utilitzant al país des del 1973. La decisió ha estat adoptada amb el vot a favor dels sis jutges conservadors i el rebuig dels tres magistrats liberals de l’alt tribunal.

En eliminar el caràcter de dret constitucional, el fallo del Suprem dona via lliure als estats per executar la seua prohibició, enmig d’una disputa sobre una llei de 2018 aprovada per la legislatura republicana de Mississippi per prohibir els avortaments després de les 15 setmanes.

En aquest sentit, els legisladors de més d’una vintena d’estats sota el mandat del Partit Republicà tenen preparats ja projectes de llei que prohibirien o restringirien l’avortament en el moment en què Suprem anul·lés Roe contra Wade, segons van explicar al principis de mes fonts judicials al diari 'The New York Times'. Tretze d’ells tenen preparades ja les anomenades "lleis d’activació automàtica" per restringir o prohibir el dret a l’avortament en el mateix moment en què el Suprem anul·li el fallo amb una decisió que, denuncien els seus crítics, no es correspon amb les enquestes entre l’opinió pública dels Estats Units.

Missouri ha estat el primer d’ells a través d’un comunicat del seu fiscal general, Eric Schmitt, en el seu compte de Twitter. "Després del fallo del Suprem, Missouri acaba de convertir-se en el primer estat del país en posar fi de manera efectiva a l’avortament a través d’aquesta opinió firmada per la Fiscalia General", ha anunciat a la xarxa social. "Aquest és un dia monumental per a la santedat de la vida", ha afegit. El governador de l’estat, Mike Parson, ha ratificat l’activació de la llei.

tracking