SEGRE

POLÍTICA JUSTÍCIA

Feijóo i Podem rebutgen la maniobra de Pedro Sánchez per renovar el Constitucional

El líder popular l'acusa de trencar tots els ponts i els seus socis de Govern retreuen que actuï “unilateralment” || El PSOE es defensa per la negativa del PP a pactar la renovació del Poder Judicial

El president Pedro Sánchez, en una roda de premsa feta ahir des de Brussel·les.

El president Pedro Sánchez, en una roda de premsa feta ahir des de Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma legal impulsada pel PSOE per renovar el Tribunal Constitucional davant del “bloqueig” del Partit Popular, ha rebut ja el rebuig de la formació d’Alberto Núñez Feijóo, que acusa el president Pedro Sánchez d’haver trencat els “ponts” per pactar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i ha provocat la queixa de Podem, que li retreu que actuï “unilateralment”. El grup socialista va registrar ahir al Congrés la proposició de llei per permetre al CGPJ nomenar dos magistrats del Constitucional, malgrat que el seu mandat es trobi caducat i en funcions, des del 2018. El 12 de juny passat va vèncer el mandat de quatre magistrats, dos dels quals han de ser anomenats pel CGPJ i uns altres dos pel Govern central.

La interinitat de l’òrgan de govern dels jutges li impedeix de fer nomenaments, precisament per una llei aprovada el març del 2021 per l’Executiu, que ara impulsa aquesta contrareforma. Pedro Sánchez va defensar ahir la iniciativa davant de la “rebel·lia constitucional” del PP que bloqueja la renovació d’ambdós institucions. Al seu judici, en un moment tan greu com el que vivim, es fa imprescindible tornar la legitimitat a uns òrgans que ara són “ostatges” del PP.

La va secundar també el ministre de Presidència, Félix Bolaños, que va considerar que la reforma és “impecable” des del punt de vista legal i es va mostrar convençut que hi haurà prou majoria per aprovar-la, malgrat les reticències de Podem. Així mateix, va acusar Feijóo de mentir i no asseure’s mai a renovar el CGPJ per justificar la maniobra socialista.La queixa de Podem va arribar després que el mateix ministre afirmés que aquesta reforma havia estat “parlada” amb el soci minoritari del Govern espanyol, cosa que aquests últims van negar, desvinculant-s’hi.Les crítiques van arribar també des del PP. El seu líder va acusar el Govern central d’intentar “controlar” el Constitucional i de “trencar qualsevol tipus de pont” en la negociació per renovar el Poder Judicial.

El líder de l’oposició va retreure que el PSOE, que va reformar el CGPJ per impedir que faci nomenaments quan està en funcions, impulsi ara una altra reforma per reposar-li “competències que pràcticament li havia furtat” per “controlar” l’òrgan jurisdiccional.La cúpula del Poder Judicial, per la seua part, tem que aquesta reforma posi més complicacions per a la seua renovació.

“La legislatura acabarà quan es preveu que acabi, el 2023”El president del Govern central, Pedro Sánchez, va eludir ahir fer autocrítica pel resultat del PSOE en les eleccions andaluses i va insistir en el fet que esgotarà la legislatura, el desembre del 2023. El cap de l’Executiu va assenyalar que, “per molt soroll i turbulències que hi hagi, provocades o no”, el Govern espanyol té la determinació d’acabar la legislatura i de continuar amb el seu “full legislatiu de transformació i protecció social”, la qual cosa assegura que “li dona ànims” per seguir.

En aquest sentit, va comentar que continuen tenint “molta feina per endavant”, com l’aprovació del reial decret amb mesures anticrisi (vegeu el faldó). “És necessària una estabilitat política i institucional al nostre país i el Govern central l’ofereix i la garanteix”, va afegir.A més, va subratllar la voluntat de l’Executiu de “col·laborar i cooperar amb la Junta d’Andalusia en benefici dels andalusos” després de la històrica victòria del PP.

tracking