SEGRE

PANORAMA

Portes tancades per estalviar energia i amb el termòstat a 27 a l'estiu i a 19 a l'hivern

Llum verda a les normes que afecten des de l'administració fins al transport públic, passant pels comerços i l'hostaleria || El complement de 100 € al mes per als becats es cobrarà des del setembre

L’Executiu de Sánchez vol que la temperatura dels aires condicionats s’apugi a 27 graus.

L’Executiu de Sánchez vol que la temperatura dels aires condicionats s’apugi a 27 graus.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aprovar ahir un paquet de mesures d’estalvi energètic perquè edificis administratius, espais comercials així com estacions d’autobús, tren i aeroports, entre d’altres, ajustin els seus termòstats perquè no quedin per sota dels 27 graus a l’estiu ni superin els 19 graus a l’hivern. Segons va explicar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ahir després del Consell de Ministres, les mesures seran vigents fins a l’1 de novembre del 2023 i hauran de ser posades en funcionament en els set dies següents a la seua publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Així mateix, s’hauran d’apagar els llums dels aparadors a partir de les 22.00 hores i la il·luminació dels espais públics quan no estiguin en ús, mentre que hauran de tenir les portes tancades quan disposin de sistemes de calefacció o refrigeració en funcionament.

Totes aquestes mesures s’emmarquen en el compromís adquirit per Espanya en el si de la Unió Europea de reduir el consum del gas en un 7%, davant de l’amenaça russa de tancar l’aixeta a Europa com a represàlia a les sancions per haver envaït Ucraïna. Teresa Ribera va explicar que les mesures aprovades ahir representen un primer pas per a un pla “molt més complet i estratègic” per al conjunt de l’estat que es presentarà al mes de setembre. “El que fem ara sobretot té a veure amb quines coses són relativament senzilles i es poden aplicar de manera immediata”, va precisar Teresa Ribera.

Els experts apunten, de manera generalitzada, que Espanya, amb potencial per regasificar producte que arriba per vaixell, no hauria de témer per falta de gas en els mesos vinents, però que el gran problema podria ser a quin preu haurà de pagar el producte.El Consell de Ministres va aprovar també el reial decret de mesures de sostenibilitat econòmica, que inclou la distribució d’una beca complementària de 100 euros per a tots els beneficiaris de beques i ajuts de la convocatòria general del 2022-23. Està previst que cobrin el complement mensual des d’aquest mes de setembre. El rebut de la llum d’un usuari mitjà amb la tarifa regulada –el denominat PVPC– s’ha situat en els 142,30 euros el mes de juliol, la qual cosa suposa un encariment del 66,7 per cent davant el mateix mes de l’any passat, sent així el segon més car de la història, superat només pels 176,73 euros del març passat, segons dades de Facua-Consumidores en Acción.

Aquesta factura de la llum s’ha donat malgrat l’aplicació del límit del gas, que va entrar en vigor el 15 de juny passat i que, per tant, ja durant el juliol ha estat en vigor tot el mes, així com de la baixada de l’IVA al 5%. Fins ara, les cinc factures més elevades han estat els 176,73 de març, els 142,30 euros d’aquest juliol, els 140,62 de desembre del 2021, els 133,85 del juny passat i els 133,06 de gener d’aquest any. L’usuari mitjà utilitzat per Facua en les seues anàlisis té una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) –la mateixa en horari punta i vall– i un consum de 366 kWh mensuals.Malgrat tot, el preu de l’electricitat a Espanya, incloent-hi el cost de l’ajustament de la compensació al gas per l’excepció ibèrica que s’aplica des de mitjans de juny, s’ha situat el juliol en els 258,10 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa un increment del 18,9% respecte al mes de juny passat i més del doble que el mateix mes de l’any passat, malgrat que ha estat un 26% inferior que la mitjana europea, que s’ha situat per sobre dels 300 euros/MWh.

En concret, el preu diari del mercat a l’engròs elèctric, el conegut com a pool a Espanya, s’ha col·locat al juliol en els 142,66 euros/MWh, tot i que cal incloure per als consumidors que es beneficien del límit al gas, com els del PVPC, el sobrecost de l’ajustament de la compensació al gas –que al mes va registrar una mitjana de 115,45 euros/MWh–, amb la qual cosa el preu mitjà en aquests casos se situa en aquests 258,10 euros/MWh. El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l’engròs pujarà avui un 11,3% respecte a ahir, fins a un total de 261,95 euros per megawatt hora (MWh).

Reunió de Sánchez i Díaz per enfortir la coalicióEl president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, es van reunir ahir abans del parèntesi estival al Palau de la Moncloa per “enfortir la coalició” entre el PSOE i Unides Podem.

L’Executiu de coalició va recalcar el seu compromís de “seguir treballant mà a mà” començant per la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Díaz va demanar a començaments del mes de juliol una reunió de la taula de seguiment de l’acord de coalició, per abordar les discrepàncies entre PSOE i Unides Podem sobre la despesa militar.

tracking