SEGRE

CRISI ENERGÈTICA

La temperatura de la discòrdia

La normativa laboral preveu que els “treballs lleugers” s'exerceixin a un màxim de 25 graus || Carnisseries i polleries reclamen aclariments

Detall del mesurament de la temperatura i la humitat en un establiment comercial.

Detall del mesurament de la temperatura i la humitat en un establiment comercial.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La temperatura dels locals on es realitzin treballs lleugers estarà compresa entre 14 i 25 graus centígrads.” Així ho recull el reial decret 486/1997, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball i que xoca amb les mesures aprovades per l’últim Consell de Ministres per estalviar energia. La Moncloa preveu, entre altres mesures, que la climatització no baixi dels 27 graus a l’estiu i que la calefacció no pugi per sobre dels 19 a l’hivern per als espais públics. Parlem des de les administracions fins a les empreses, amb algunes excepcions, com és el cas dels hospitals, per posar un exemple.

La normativa laboral, de fet, només preveu que els treballadors suportin temperatures de 27 graus en el cas de llocs de treball sedentaris, com podria ser el d’una oficina. A partir d’aquí sorgeix doncs una nova polèmica, perquè un treballador d’un local d’hostaleria, per exemple, estaria duent a terme una activitat que no és sedentària i, per tant, podria requerir-se que la temperatura del seu lloc de treball no superés els 25 graus citats. La polèmica està servida i dimecres, per exemple, la sucursal 35 de Correus de Barcelona al carrer Calàbria 235 va paralitzar la seua activitat laboral després que els delegats de prevenció de riscos laborals d’UGT, CCOO i CGT de Catalunya interposessin una denúncia davant de la Inspecció de Treball per l’“excés de temperatures” al centre (entre els 32 i 33 graus).

Això sí, no ha transcendit si tenien climatització o a quina temperatura estava posat el termòstat.Al mig d’aquesta polèmica, les carnisseries i polleries reclamen que el Govern espanyol aclareixi el control de temperatura als seus establiments. Sol·liciten d’aquesta manera una clarificació amb l’aplicació de les mesures per evitar la inseguretat jurídica.Tot això mentre continua la polèmica política i des dels partits de la dreta es posa en dubte la viabilitat de les multes previstes per la Moncloa en cas d’incomplir la normativa. Des del Govern central es titlla d’antieuropeista els crítics amb el pla d’estalvi i Partit Popular i Ciutadans contraataquen amb “l’ús del Falcon”.

tracking