SEGRE

SALUT

Espanya s’afegeix a la petició de ciència oberta per al virus causant de la verola del mico

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar recentment l’epidèmia mundial de la verola del mico una emergència de salut pública d’importància internacional

Espanya s'afegeix a la petició de ciència oberta per al virus causant de la verola del mico

Espanya s'afegeix a la petició de ciència oberta per al virus causant de la verola del micoEFE/Kiko Huesca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Representants de l’àmbit científic de 20 països, entre ells Espanya, així com la Comissió Europea, han subscrit una crida internacional per sol·licitar l’accés obert a les dades i publicacions científiques sobre el virus de la verola del mico.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar recentment l’epidèmia mundial de la verola del mico una emergència de salut pública d’importància internacional.

Per tant, assenyala al seu web el Ministeri de Ciència i Innovació, resulta essencial la coordinació de la resposta internacional davant aquest virus per aturar la seua propagació i protegir les poblacions de més risc.

"Com hem vist amb la covid-19 i amb els recents brots d’ebola i zika, la resposta coordinada de la comunitat científica internacional ha de basar-se en el ràpid intercanvi de dades d’investigació".

Encara que el virus de la verola del mico ha estat àmpliament estudiat i existeixen mesurades per prevenir i tractar la malaltia que provoca, queda molt per aprendre per avançar-se a l’epidèmia i a la seua evolució, agrega el ministeri.

Els signants fan una crida a les organitzacions científiques i als autors, col·laboradors i editors perquè comparteixin les seues publicacions sobre aquest virus en reposadors oberts, proporcionant accés al text complet i a les metadades, amb els permisos per a la seua reutilització i la seua anàlisi secundària.

"Contenir l’expansió de la verola del mico és ara fonamental per evitar que es converteixi en una malaltia endèmica a més parts del món i que sorgeixin nous reservoris virals en països on no és endèmica".

Segons el web del ministeri, "una resposta ràpida per part de la comunitat científica i acadèmica i dels editors de les publicacions científiques ajudarà en la lluita mundial contra aquesta".

La crida està subscrita per líders i assessors en ciència i tecnologia que representen a Austràlia, Brasil, Canadà, República Democràtica del Congo, França, Alemanya, Ghana, Índia, Israel, Itàlia, Japó, Nova Zelanda, Nigèria, Filipines, República de Corea, Singapur, Sud-àfrica, Espanya, Regne Unit, els Estats Units i el Grup de Altos Consejeros Científicos de la Comissió Europea.

Per part espanyola, l’ha subscrit la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant.

Springer Nature, editorial acadèmica que publica la revista científica "Nature", ja va informar, per exemple, aquesta setmana que després del recent anunci de l’OMS havia decidit que el contingut relacionat amb la verola del mico a les seues revistes sigui de lliure accés.

tracking