SEGRE

POLICIA SEGURETAT

Els Mossos poden investigar en vint-i-sis països europeus

Tanmateix, no poden fer-ho a Espanya, excepte Catalunya, sense autorització || Aval per actuar dins de l'espai Schengen

Dos vaixells de la unitat marítima dels Mossos d’Esquadra.

Dos vaixells de la unitat marítima dels Mossos d’Esquadra.ACN/ALBERT SEGURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra ja poden investigar sospitosos i criminals en zones transfrontereres. Concretament, podran realitzar seguiments en zones compreses dins de l’espai Schengen –l’àrea que comprèn 26 països europeus–, després de fer-se efectiu l’acord de tardor del 2021 entre la conselleria i el ministeri de l’Interior. Tanmateix, la policia catalana no té permís per dur a terme aquest tipus d’investigacions a la resta de l’Estat.

En aquestes situacions, han de demanar l’actuació de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, atès que la seua condició de policia autonòmica no li confereix competències per actuar més enllà del seu territori dins d’Espanya. El mateix ocorre al mar, malgrat que en aquest cas la competència és exclusiva de la Guàrdia Civil des de l’any 2009.

L’aplicació d’aquest acord suposa un avenç clar en les possibilitats dels Mossos d’Esquadra, perquè permetrà l’encreuament de dades amb la resta d’administracions europees per facilitar el seguiment i la identificació dels sospitosos i criminals. “És un salt cap endavant”, va celebrar ahir el director general dels Mossos, Pere Ferrer, en declaracions a TV3.

“És la consolidació de la policia de la Generalitat com a policia judicial, no només en l’entorn català o de l’Estat, que ja ho érem, sinó europeu”, va remarcar.El 5 de novembre passat, el Govern central i la Generalitat van acordar que els Mossos puguin exercir tasques de vigilància transfronterera, per la qual cosa van passar a ser considerats com un cos d’un estat membre de l’espai Schengen, de la mateixa manera que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Per la seua part, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assenyalar que en la Junta de Seguretat del 2018, l’última que s’havia celebrat, ja es va acordar que els Mossos poguessin fer persecucions transfrontereres, per la qual cosa llavors es va fer “un pas més” per realitzar vigilàncies judicialitzades en una investigació concreta.

tracking