SEGRE

SUCCESSOS

Els treballadors de Ryanair inicien demà la seua tercera vaga de l’estiu

La vaga es prolongarà fins el proper 7 de gener

Els treballadors de Ryanair inicien demà la seua tercera vaga de l'estiu

Els treballadors de Ryanair inicien demà la seua tercera vaga de l'estiuEFE/ Fernando Villar/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tripulants de cabina de passatgers (TCP) de Ryanair iniciaran demà la seua tercera vaga de l’estiu, convocats novament pels sindicats ÚS i Sitcpla davant de la negativa de l’aerolínia irlandesa de baix cost de reprendre les negociacions del nou conveni col·lectiu.

La vaga, que es prolongarà fins el proper 7 de gener de 2023, es desenvoluparà a través d’aturades setmanes de 24 hores de dilluns a dijous, als que estan convocats prop d’1.600 treballadors pertanyents a les empreses Ryanair, Crewlink i Workforce.

La convocatòria se suma a les aturades convocats a finals de juny i durant gran part de juliol per ÚS i Sitcpla, i que han provocat cancel·lacions i retards als aeroports espanyols en els quals opera Ryanair, especialment en Barcelona-El Prat i Palma de Mallorca.

En les dotze primeres jornades de vaga, la companyia té programats un total de 4.998 vols en les seues bases espanyoles, ubicades als aeroports de Madrid, Màlaga, Barcelona, Alacant, Sevilla, Palma de Mallorca, València, Girona, Santiago de Compostel·la i Eivissa.

Segons les dades del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en aquestes primeres jornades es podrien veure afectats 1,04 milions de passatgers, amb una mitjana de 130.600 viatgers cada dia.

La vaga s’estendrà fins principis de gener, coincidint amb el període vacacional d’agost i Nadal, èpoques en què habitualment es registren uns nivells de trànsit molt elevats.

Durant la vaga, el ministeri ha fixat uns serveis mínims que van del 68 % al 85 % en vols nacionals cap a o des de les illes, i del 36 % al 60 % en els peninsulars el temps de desplaçament del qual en transport públic sigui igual o superior a 5 hores i vols internacionals.

Quant als vols nacionals peninsulars el temps de desplaçament del qual en transport públic sigui inferior a 5 hores, que de moment durant els dies de vaga estan programats únicament a Barcelona, els serveis mínims oscil·len entre el 34 % i el 38 %.

En les anteriors convocatòries, els sindicats han denunciat els serveis mínims "abusius" fixats per Transportes, així com l’actuació de la companyia, operant pràcticament el 100 % dels vols, malgrat els percentatges de protecció fixats per llei.

A més, els sindicats asseguren que la companyia ha acomiadat 11 treballadors durant les dos aturades anteriors, vulnerant el seu dret a anar a la vaga.

Les aturades es produeixen en un context marcat pel "caos" aeroportuari que estan patint durant aquest estiu bona part dels principals aeroports europeus, a causa de la ràpida recuperació de la demanda, els conflictes laborals i l’escassetat de personal.

Des d’ÚS han subratllat en declaracions remeses als mitjans que amb aquestes noves jornades de vaga es busca que l’empresa "compleixi la legislació i les sentències guanyades" així com la reincorporació d’11 treballadors "injustament acomiadats per exercir el dret de vaga" i la retirada de més de 100 expedients sancionadors oberts.

ÚS reclama a l’empresa "un gest d’acostament" i que "se sent" a escoltar treballadors a la recerca de l’acord, ha retret a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que els hagi "ignorat" i ha reclamat una mediació des del Govern. "L’empresa ha de ser conscient de la força dels treballadors (...) els venen cinc mesos molt durs", incideixen.

tracking