SEGRE

PRÒXIM ORIENT CONFLICTE

Israel intensifica l'ofensiva sobre Gaza

Jerusalem amenaça d'ampliar una setmana els atacs contra posicions palestines || La violència suma noves víctimes amb almenys quinze morts i sense perspectives d'un alto el foc

Una columna de fum emergeix al mig de Gaza pel llançament d’un míssil israelià.

Una columna de fum emergeix al mig de Gaza pel llançament d’un míssil israelià.EFE/EPA/HAITHAM IMAD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Exèrcit d’Israel va amenaçar ahir de prolongar “una setmana” l’ofensiva contra la Franja de Gaza, la més gran des del maig del 2021. En aquesta regió, els enfrontaments entre les forces israelianes i la Jihad Islàmica Palestina (YIP) han deixat almenys 15 palestins morts i 125 ferits en els últims dies.

L’escalada de tensió va començar dilluns amb l’arrest per part de les forces israelianes de Bassam al-Saadi, un dels capitostos de la Jihad Islàmica. Després de dies d’atacs mutus, divendres Israel va matar el número dos de la JIP, Taysir al-Jabari, en un atac aeri contra un edifici residencial que va deixar almenys set morts més i una quarantena de ferits. Jerusalem va assegurar que es va tractar d’una ofensiva “preventiva” davant del que va descriure com una “amenaça imminent” d’atac per part de Palestina com a represàlia després de l’arrest d’Al-Saadi.

Ahir almenys quinze palestins van morir, entre ells una dona de 62 anys, una de 23 i una nena de cinc. El ministeri de Sanitat de Gaza va informar que més de 125 persones van resultar ferides, arran d’una nova onada de bombardejos israelians.

Més tard, es va informar que almenys cinc nens palestins i un adult van morir divendres per l’impacte d’un projectil a la ciutat de Jabaliya, al nord de la Franja de Gaza. La Jihad Islàmica va atribuir l’atac a Israel, però l’Exèrcit israelià va indicar que es va tractar d’un impacte d’un coet fallit del grup palestí. El ministeri de Sanitat de Gaza va informar que en les últimes hores, i després de l’episodi a Jabaliya, la xifra total de palestins morts des del començament de l’actual escalada de violència ascendeix a 24, incloent-hi sis nens i dos dones.

Del costat israelià no s’han declarat morts i almenys 10 persones van resultar ferides. Dos van ser soldats ferits per l’impacte d’un coet llançat des de Gaza cap a una de les localitats frontereres i els restants eren civils que van haver de ser hospitalitzats després de resultar ferits mentre corrien cap als refugis antiaeris. De fet, Israel va acusar la Jihad Islàmica d’haver llançat almenys 350 coets des de Gaza.

Jerusalem va recalcar ahir que fins al moment no s’estan celebrant negociacions per a un alto el foc i va assenyalar que el seu Exèrcit es prepara per a un escenari en el qual el contenciós duri una setmana. Mentrestant, tant Egipte com els Estats Units proven d’accelerar una possible mediació per calmar la situació. De fet, els negociadors egipcis van presentar a les parts la primera proposta per aturar les hostilitats.

Per la seua part, la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, la branca més influent de l’Exèrcit de la República Islàmica, va assegurar que Israel pagarà “un alt preu” per l’operació militar que ha llançat contra la Jihad Islàmica.

L’ONU i la UE demanen rebaixar la tensió i evitar la mort de civils

La coordinadora humanitària de l’ONU a Palestina, Lynn Hastings, va fer ahir una crida a posar fi a les hostilitats i “evitar més morts i ferides de civils a Gaza i Israel”. Hastings va recordar que la situació humanitària a Gaza “ja és molt difícil i només pot empitjorar amb aquesta escalada” de la violència. En concret, va subratllar que l’electricitat a Gaza està tallada i que l’única central elèctrica a la zona no té combustible per continuar generant electricitat.

Per la seua part, la Unió Europea va anunciar ahir que segueix “amb gran preocupació els últims esdeveniments a Gaza i el seu entorn”, i va demanar “màxima moderació per totes les parts per evitar una escalada més gran i més víctimes”. “Si bé Israel té dret a protegir la seua població civil, s’ha de fer tot el que sigui possible per evitar un conflicte més ampli que, abans que res, afectaria les poblacions civils de tots dos costats i provocaria més víctimes i més sofriment”, va afegir en un comunicat.

tracking