SEGRE

CONFLICTE PRÒXIM ORIENT

Israel i Palestina anuncien un alto el foc després de 3 dies de bombardejos

La treva, ratificada pels dos països, va començar ahir a la nit i relaxa el bloqueig sobre la franja de Gaza || El conflicte suma més de 40 morts i 300 ferits

Una columna de fum emergeix al mig de Gaza pel llançament d’un míssil israelià.

Una columna de fum emergeix al mig de Gaza pel llançament d’un míssil israelià.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Jihad Islàmica Palestina i el Govern israelià van anunciar ahir un alto el foc mediat per Egipte, després de tres dies d’intercanvis de foc que van causar la mort d’almenys 43 palestins i més de 300 ferits. El Govern palestí va ser el primer a anunciar-ho, mentre que l’hebreu ho va fer més tard, tot just una hora abans que entrés en vigor a les 23.30 hores. Al seu torn, el Govern israelià va advertir que respondrà “contundentment” si s’incompleixen els termes de l’acord.

La Direcció de Diplomàcia Pública del Govern israelià, dependent del primer ministre, Yair Lapid, ha trencat així una llarga tradició per la qual fins ara Israel mai havia confirmat un acord amb les milícies palestines. Segons l’anunci de la Jihad Palestina i ratificat després per Israel entre les condicions de l’alto el foc figuren la flexibilització del bloqueig israelià sobre Gaza, l’entrada de combustible per a la reactivació de la central elèctrica i l’alliberament d’un important membre del grup detingut fa uns dies per Israel. Una altra de les condicions és que un altre presoner, pertanyent a la Jihad i en vaga de fam, sigui traslladat a un hospital.

Aquesta treva posa fi a una sagnant escalada de violència que s’ha prolongat tres dies, amb 43 víctimes mortals, entre elles 15 nens, i 300 ferits pel costat palestí i uns 20 ferits lleus pel bàndol jueu. L’anunci d’alto el foc arriba després de nombrosos esforços per part d’Egipte i de les Nacions Unides, que des de fa diversos dies intenten posar fi a aquesta escalada, la més greu entre israelians i palestins en més d’un any. Des del començament de les hostilitats, la Jihad va llançar més de 930 coets des de Gaza cap a Israel, segons estimacions de l’Exèrcit, que diu haver atacat més de 160 objectius del grup a la Franja.

L’escalada va començar divendres amb una forta ofensiva “preventiva” israeliana sobre presumptes objectius de la Jihad a Gaza davant del que l’Exèrcit va descriure com una “amenaça imminent” d’atac per part del grup com a represàlia per l’arrest dilluns d’un dels seus líders durant una batuda a Cisjordània ocupada. El líder detingut dilluns és qui seria alliberat partint de l’acord anunciat per Palestina.

tracking