SEGRE

CRISI ENERGÈTICA

La Fecom xifra en 100 milions la inversió dels comerços per complir el pla energètic

La patronal lleidatana diu que entre el 20% i el 25% de les botigues de Catalunya no tenen porta i cada una val entre 5.000 i 7.500 € || Alerta que les mesures són “inassumibles” per complir-les a l'octubre

Un comerç de la plaça Sant Joan, a Lleida ciutat, sense portes.

Un comerç de la plaça Sant Joan, a Lleida ciutat, sense portes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Federació de Comerç de Lleida va dir ahir que les botigues i establiments catalans hauran de fer una inversió mínima de 100 milions d’euros per complir amb el pla d’estalvi energètic decretat pel Govern central. Unes mesures que qualifica d’“impossibles” i “inassumibles” d’aplicar abans del 30 de setembre i reclama que aquestes vinguin acompanyades d’ajuts al sector i plantejar “alternatives més eficients”. La patronal del comerç va mostrar la seua postura en un comunicat que ha enviat al departament d’Acció Climàtica, en el qual recalca que “estem d’acord en el fet que hem de ser eficients energèticament, però el pla presentat no és consensuat i té defectes, carències i errors”.

Sobre l’obligació d’instal·lar portes a les entrades i sortides de les botigues per estalviar energia, la Fecom detalla que “és impossible complir abans del 30 de setembre” aquesta mesura, ja que “estimem que a Catalunya entre un 20% i 25% dels seus comerços ha de posar porta perquè actualment no en té. A un cost mitjà d’entre 5.000 i 7.500 euros per porta implica una inversió col·lectiva de 100 milions d’euros. No és assumible al setembre, a més de l’evidència que no hi ha prou portes i instal·ladors”.

Finalment, la patronal demana “més temps i ajuts i obrir el model a alternatives també eficients”, alhora que reclama que el comerç alimentari quedi exempt d’aquestes mesures “ja que tenen com a prioritat la conservació d’aliments i tenen plans d’autocontrol”. Per la seua part, el president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, va assenyalar que se cenyiran a la normativa i esperen conèixer les mesures que finalment entraran en vigor. D’aquesta manera, va veure positiu el canvi del Govern central a limitar a 25 graus l’aire condicionat, ja que “això permet garantir el benestar dels treballadors”.

Castellarnau també va assenyalar que “alguna cosa hem de fer per estalviar, perquè està suposant una important despesa per a les empreses” i confia que el fet d’adaptar-se al pla d’estalvi no afectarà el sector.El paquet de mesures d’estalvi energètic afecta els edificis que tinguin usos administratius, comercials, a l’hostaleria. L’aire condicionat no podrà ser inferior als 27 graus i la calefacció, durant l’hivern, superior als 19 graus. Al seu torn, a partir de les 22.00 hores de la nit s’hauran d’apagar els aparadors i l’enllumenat dels edificis públics que a aquella hora estiguin desocupats.

El Govern avança a avui la reunió de les mesures amb les autonomies

El Govern central rectifica i ha avançat per a avui la Conferència Sectorial d’Energia per analitzar al costat dels màxims responsables autonòmics en les àrees d’Energia, Indústria i Comerç els detalls del reial decret llei de mesures de sostenibilitat, estalvi i eficiència energètica per reduir la dependència del gas natural en el context de la guerra a Ucraïna aprovat en el passat Consell de Ministres. A la trobada, que serà telemàtica, estan convocats els màxims representants autonòmics en matèria d’Energia, Turisme i Comerç, així com la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), segons ha informat el Ministeri per a la Transició Ecològica. La reunió estarà presidida per la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que ahir va remarcar que les mesures d’estalvi energètic entraran en vigor durant la mitjanit de dimarts a dimecres.

tracking