SEGRE

EDUCACIÓ JUSTÍCIA

El TS anul·la el pla lingüístic de dos escoles de Catalunya

Per incomplir el 25 per cent de castellà a l'aula || La Generalitat replica que la resolució és “extemporània” i “inaplicable”

Una pintada en una escola reclama l’ensenyament en català.

Una pintada en una escola reclama l’ensenyament en català.ACN/JORDI PUJOLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat l’anul·lació del projecte lingüístic de dos escoles públiques de Catalunya per incomplir el 25% d’ús del castellà al programa docent dels centres. Es tracta de les escoles Bogatell de Barcelona i Josefina Ibáñez d’Abrera. La sentència, que no pot ser recorreguda, es va firmar el 13 de juliol i la va avançar ahir el diari ABC.

La resolució ve arran de les sentències emeses pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el març del 2021, que van ser recorregudes pel passat dia 13 de juliol per la Generalitat. Ara, el TS considera que l’administració catalana “no ha fonamentat suficient, amb singular referència al cas, que es presentin algun o alguns dels supòsits que permeten apreciar l’interès casacional objectiu i la conveniència d’un pronunciament” del Tribunal Suprem. El Govern català havia al·legat que la sentència del TSJC “podria ser greument perjudicial per als interessos generals”.

Es tracta de la primera vegada que l’alt tribunal espanyol anul·la el projecte lingüístic d’una escola catalana, en una decisió que també obliga la Generalitat a assumir les costes del procés judicial.La secretària general de la conselleria d’Educació, Patrícia Gomà, va afirmar que la resolució del Suprem és “extemporània” i “ha quedat inaplicable”. Gomà va recordar que, després de la sentència del TSJC, la Generalitat va aprovar un nou marc normatiu que “empara que no s’apliquin percentatges en l’ús de les llengües a l’escola”. Per la seua part, el ministeri d’Educació va insistir en l’obligació de complir les sentències judicials.Per la seua banda, la presidenta suspesa del Parlament i líder de Junts, Laura Borràs, va criticar que “la realitat sempre supera qualsevol acord de diàleg ficció”.

L’última reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern central va incloure un acord mitjançant el qual Moncloa va expressar suport a la llei sobre el català a l’escola aprovada per PSC, ERC, Junts i comuns al Parlament al juny.

tracking