SEGRE

SEGURETAT PREVENCIÓ

Els Mossos creen un programa per prevenir i detectar grups violents

Segons el cos, l'any passat hi va haver 191 alertes de possibles casos, sobretot de jihadistes i extrema dreta || Contactes amb entitats, infància i Rurals

Commemoració de l’atemptat a les rambles de Barcelona.

Commemoració de l’atemptat a les rambles de Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han impulsat l’últim any nous programes per prevenir i detectar processos de radicalització violenta i han ampliat la xarxa de col·laboració comunitària. Fins ara han treballat intensament amb la comunitat educativa, les policies locals i el sistema penitenciari i de justícia juvenil i preveuen obrir nous espais amb la protecció a la infància i la joventut, els Agents Rurals, les comunitats religioses i associatives, així com els serveis socials. Segons va informar ahir la conselleria d’Interior, l’any passat es van registrar un total de 191 alertes relacionades amb possibles casos de radicalització violenta.

Un 85% dels casos estan relacionats amb el jihadisme i un 12,5%, amb la ultradreta, les dos principals amenaces que hi ha a Catalunya en extremismes violents. En la majoria de casos, les deteccions són molt primerenques i, a través de la intervenció educativa, els processos de radicalització violenta no evolucionen. En altres ocasions aquests processos no avancen cap a la violència, malgrat haver-hi al darrere una ideologia, i s’acaba descartant una radicalització.Des de l’any passat i fins al 31 de juny, els Mossos d’Esquadra han promogut 369 jornades de formació dirigides a agents del mateix cos i d’altres policies, treballadors penitenciaris i docents per explicar-los en què consisteixen els processos de radicalització violenta, els riscos que suposen i com aplicar mecanismes d’intervenció.

En aquest temps, només un 8 per cent dels casos detectats segueixen sota seguiment policial. L’any 2021, els Mossos van comunicar a la Fiscalia tres casos de radicalització violenta, que implica una transformació interna profunda que canvia les prioritats de la persona i acaben amb la defensa de la violència com a mitjà legítim. Així mateix, han posat en marxa una campanya de comunicació per informar i sensibilitzar la ciutadania sobre els processos de radicalització violenta, explicar la feina policial i ajudar a identificar i gestionar possibles situacions.

tracking