SEGRE

Les protestes a l'Iran per mort d'Amini sumen 41 morts i 1.186 detinguts

En paral·lel, el govern ha muntat marxes en contra dels protestants

Refugiats iranians a Grècia en una protesta per la mort d'Amini

Refugiats iranians a Grècia en una protesta per la mort d'AminiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les protestes a l’Iran per la mort de Mahsa Amini sumeixin almenys 41 morts i 1.186 detinguts després de nou dies, mentre el Govern va mobilitzar aquest diumenge a milers de ciutadans en marxes en contra dels manifestants que demanen més llibertats.

Nou dies després de la mort d’Amini després de ser detinguda per la Policia de la moral per portar malament el vel obligatori al país sembla que les protestes s’apaivaguen, però és difícil analitzar la situació ateses les restriccions que imposa el Govern a internet i a informadors.

Les xarxes mòbils estan sent tallades per les tardes i nits, i la situació de la internet fixa va empitjorar amb operadors com Mobinnet patint "apagades", va explicar NetBlocks, plataforma que estudia la censura online.

El Comitè per a la Protecció de Periodistes ha reportat la detenció d’almenys 18 informadors en els últims dies.

Per la seua part, les autoritats no informen del número de morts, però la televisió estatal iraniana va afirmar que són ja 41.

Quant al nombre de detinguts, tampoc no existeixen dades oficials completes.

El fiscal de la ciutat de Sari, Mohamad Karimí, va informar aquest diumenge de l’arrest de 450 "esvalotadors" a la del nord província de Mazandarán.

Afegits als 736 arrestats a la província de Guilan, el nombre de detencions conegudes ascendeix a 1.186.

MARXES GOVERNAMENTALS

Mentrestant, el Govern iranià va mobilitzar aquest diumenge a milers de ciutadans al llarg del país en marxes contra les protestes per Amini.

Els manifestants van mostrar exemplars de l’Alcorà, banderes iranianes i fotos de líder suprem, Ali Jameneí, a Teheran, on van anar al crit de "Mort al esvalotador" i "Mort al sediciós".

No van faltar els habituals "Muerte a Amèrica" i "Mort a Israel", a qui s’assenyala d’estar després de les protestes.

A més, van mostrar el seu suport a les forces de l’ordre amb lemes com "A Policía, t’hi donem suport" i al líder amb "Mentre corri sang per les nostres venes, Jamenéi és el nostre líder".

Les marxes es van repetir a les principals ciutats del país, com Shiraz, Isfahán, Hamedán,Bandar Abas, Qom, Rasht, Ghazvin, i fins i tot a Sanandaj, capital del Kurdistan iranià, d’on era Amini.

Es tracta de la segona jornada de marxes progovernamentals des que van començar les protestes per Amini el divendres 16.

tracking