SEGRE

PANORAMA

Sismòlegs suecs denuncien dos explosions a la zona del gasoducte Nord Stream abans que registrés fugues

La Red Nacional Sísmica de Suècia va detectar dilluns dos explosions a la zona on s’ubica el gasoducte Nord Stream, del qual aquest dimarts s’ha informat d’una sèrie de fugues l’origen de les quals està sent investigat.

Instal·lacions del Nord Stream 1.

Instal·lacions del Nord Stream 1.Jens Büttner / dpa / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Red Nacional Sísmica de Suècia va detectar dilluns dos explosions a la zona on s’ubica el gasoducte Nord Stream, del qual aquest dimarts s’ha informat d’una sèrie de fugues l’origen de les quals està sent investigat.

En declaracions a la televisió pública SVT, Bjorn Lund, professor de la Red Nacional Sísmica sueca, ha explicat que les estacions de mesurament ubicades al sud de Suècia van registrar les explosions, la primera a la matinada de diumenge a dilluns i la segona ja dilluns a la tarda.

Aquestes informacions es donen en una jornada en què, amb motiu de les fugues registrades en el Nord Stream, líders europeus com el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, o la seua homòloga danesa, Mette Frederiksen, han deixat caure la possibilitat que el gasoducte hagi estat sabotejat per la mateixa Rússia.

"Podem veure clarament que és un acte de sabotatge, un acte que probablement marca la següent etapa en l’escalada de la situació a què fem front a Ucraïna," ha dit Morawiecki, segons recull l’agència estatal polonesa de notícies, PAP.

"És una cosa inusual i m’agradaria dir que nosaltres, com a part del Govern i les autoritats, ens el prenem molt seriosament", ha assenyalat en la mateixa línia la primera ministra danesa.

L’empresa operadora del Nord Stream, Nord Stream AG, ha indicat durant la jornada d’aquest dimarts que els danys patits per tres dels conductes a última hora de dilluns "no tenen precedents", després d’una fuita de gas en un dels trams del Nord Stream 2 i una pèrdua de pressió en el Nord Stream 1, sense que ara per ara es coneguin les causes.

Durant la tarda de dilluns, les autoritats daneses van detectar una fuita de gas en un dels trams del gasoducte Nord Stream 2 a l’illa danesa de Bornholm. Hores després, el gasoducte submarí Nord Stream 1 va detectar una caiguda de la pressió del gas procedent de Rússia enviat cap a Alemanya i que afecta les dos línies del conducte.

tracking