SEGRE

El govern espanyol anuncia deduccions en l'IRPF per a qui guanyi menys de 21.000 euros

Inclou en el paquet per combatre la inflació la rebaixa l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) del 10% al 4% per compreses, tampons i productes d'higiene femenina

La vicesecretària general del PSOE i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

La vicesecretària general del PSOE i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.Eduardo Parra / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat que el govern espanyol ampliarà la reducció pels rendiments del treball en l’IRPF a rendes de 18.000 a 21.000 euros, en tant que elevarà el mínim exempt de tributació de 14.000 a 15.000 euros. En roda de premsa per anunciar les mesures fiscals acordades pel socis de Govern de cara als Pressupostos de 2023, Montero ha explicat que el 50 % dels treballadors es beneficiarà de l’ampliació de la reducció de l’IRPF, ja que el salari mitjà és de 21.000 euros.

L’impacte per als contribuents serà de 1.881 milions d’estalvi en dos anys, mentre que per a un treballador sense descendents que guanya 18.000 euros anuals es calcula un estalvi fiscal de 746 euros a l’any, amb la qual cosa tributaria un 40 % menys. "Protegim el 50 % de treballadors del nostre país amb una mesura que té per a ells un alt impacte, 746 euros davant els vint-i-tants que aporta qualsevol deflactació, i que a més és selectiva perquè sol|només i exclusivament beneficia a les persones que hem de protegir", ha afirmat la ministra.

Montero ha subratllat que les deflactacions estan contraindicades per tots els organismes internacionals, perquè "l’IRPF es comporta com una escala, si es redueix la mida del primer esglaó, el conjunt de l’escala es redueix". "Quan es deflacta es beneficia també a les rendes per sobre dels 60.000 euros", ha afegit amb referència a la decisió de la Junta d’Andalusia de deflactar l’IRPF per a les rendes menors a 60.000 euros.

Rebaixes en l’IRPF per a autònoms

Així mateix, s’aprovarà en l’IRPF una rebaixa addicional del 5 % en el rendiment net de mòduls per als autònoms i s’elevarà del 5 al 7 % la reducció per a despeses deduïbles de difícil justificació en la tributació en règim d’estimació directes simplificada per a autònoms. Hisenda estima que es beneficiaran a 577.688 autònoms en la rebaixa de mòduls i 956.462 autònoms en el règim d’estimació directa simplificada, amb un impacte conjunt d’ambdues mesures de 184 milions d’estalvi per als contribuents.

Apujaran tipus per a les rendes de capital més altes

El gravamen per a les rendes de capital entre 200.000 i 300.000 euros pujarà un punt, fins el 27 %, mentre que per a les rendes superiors a 300.000 euros s’elevarà dos punts, fins el 28 %. L’objectiu, ha explicat Montero, és reduir la bretxa|fractura de tributació entre les rendes del treball|feina i les del capital, amb un increment de la recaptació estimat de 204 milions als dos pròxims exercicis i amb 17.814 contribuents afectats.

Rebaixa de l'IVA per a productes d'higiene femenina 

El govern espanyol inclou en el paquet per combatre la inflació la rebaixa l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) del 10% al 4% per compreses, tampons i productes d'higiene femenina d'ús habitual, una reivindicació històrica del moviment feminista. "Són productes essencials i no luxes", ha dit la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en un missatge a Twitter. A més, Díaz ha assegurat que reduirà aquest impost indirecte també en els preservatius i anticonceptius no medicinals. Les mesures formen part d'un pla per rebaixar impostos de manera selectiva per les rendes baixes, mitjanes, pimes i autònoms i alhora, incrementar la pressió fiscal als grans patrimonis i empreses.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s'ha mostrat "especialment satisfeta" perquè la rebaixa de l'IVA de compreses i tampons s'hagi inclòs en el paquet. "Una injustícia, la de la taxa rosa, que les dones -especialment les més precaries- porten massa temps suportant", ha dit Belarra en un missatge a Twitter.

tracking