SEGRE

GUERRA A UCRAÏNA

Finlàndia tancarà la pròxima mitjanit la seua frontera als turistes russos

Finlàndia tancarà la pròxima mitjanit la seua frontera als turistes russos

Finlàndia tancarà la pròxima mitjanit la seua frontera als turistes russos

Finlàndia tancarà la pròxima mitjanit la seua frontera als turistes russosEFE/EPA/MARTIN DIVISEK

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern finlandès va aprovar aquest dijous el "tancament complet" de les seues fronteres als turistes russos, encara que tinguin visat expedit en un país de l’espai Schengen, al·legant que la seua arribada pot causar "un greu perjudici per a la posició internacional de Finlàndia".

La mesura, anunciada divendres passat, entrarà en vigor aquesta mitjanit i persegueix restringir significativament el flux de ciutadans russos que entren al país nòrdic, molts dels quals continuen viatge cap a altres destins de la Unió Europea (UE).

Finlàndia, amb 1.340 quilòmetres de frontera amb Rússia, es converteix així en l’últim país comunitari limítrof que opta per vetar l’entrada als turistes russos, després que fessin el mateix les tres repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània) i Polònia fa dos setmanes.

"Les restriccions seran vigents fins nou avís. Aquesta resolució té per objectiu aturar per complet el turisme rus a Finlàndia i el trànsit dels turistes russos a través del nostre país", va dir en roda de premsa el ministre d’Exteriors, Pekka Haavisto.

Aquestes restriccions no afectaran als qui viatgin a Finlàndia per motius especials, entre ells per visitar algun familiar proper, per estudis, feina o per raons humanitàries.

També podran viatjar amb normalitat els diplomàtics russos, els qui tinguin permís de residència a Finlàndia i els sol·licitants d’asil polític.

Amb les connexions aèries i ferroviàries tallades per les sancions europees contra Moscou i el veto de les nacions bàltiques i Polònia, Finlàndia era fins ara la principal porta d’entrada de ciutadans russos a la UE.

Segons dades de la Guàrdia de Fronteres finlandesa, 55.362 russos han entrat en el país des que el president rus, Vladímir Putin, va anunciar la mobilització de 300.000 reservistes per lluitar a Ucraïna dimecres de la setmana passada.

Aquesta xifra suposa un augment del 86 % en relació amb els 29.703 ciutadans russos que van arribar a Finlàndia els vuit dies anteriors a l’anunci de Putin.

El Govern finlandès havia rebut nombroses crítiques, tant dins del país com de socis europeus, per permetre que el trànsit fronterer amb Rússia continués amb normalitat, malgrat l’agressió militar de Moscou contra Ucraïna.

La pressió va portar l’Executiu, liderat per la socialdemòcrata Sanna Marin, a buscar un mecanisme legal per bloquejar el turisme rus sense violar l’acord del Schengen.

Els serveis de seguretat finlandesos no van considerar que l’arribada de turistes russos suposi realment una amenaça per a la seguretat del país, com van al·legar les repúbliques bàltiques i Polònia, així que van haver de buscar un altre argument legal.

Finalment van adduir que permetre el turisme rus en l’actual situació, en plena guerra d’Ucraïna, pot causar un greu perjudici per a les relacions internacionals del país.

tracking