SEGRE

Zelenski demana l'ingrés "accelerat" d'Ucraïna a l'OTAN

Veu "impossible" negociar amb Rússia mentre Putin continuï sent president

El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski.

El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski.Ukrainian Presidential Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha sol·licitat formalment l’entrada del país en l’OTAN i ha demanat que sigui un procediment "accelerat", assumint que ja "de facto" forma part d’una Aliança que teòricament està obligada a respondre com a bloc a qualsevol agressió a un Estat membre. Zelenski ha descrit aquest pas com a "decisiu per a la seguretat de tota la comunitat de nacions lliures". "Rússia no s’hauria detingut als nostres fronteres si no l’haguéssim detingut nosaltres", ha dit, reiterant un argument des de febrer per reclamar l’ajuda internacional. Segons la seua opinió, Ucraïna ja ha demostrat que és plenament compatible amb els estàndards que estableix l’OTAN per a la seua ampliació, després de mesos de col·laboració mútua.

El mandatari ucraïnès ha realitzat l’anunci poc després que el seu homòleg rus, Vladimir Putin, firmés els tractats d’annexió de quatre regions ocupades militarment a l’est d’Ucraïna. Amb aquesta annexió, ha dit Zelenski, Rússia "intenta robar una cosa que no li pertany" i "vol reescriure la història i redibuixr les fronteres amb assassinats, tortures, xantatges i mentides". Zelenski, que ha reunit aquest divendres a la cúpula de seguretat i Defensa, ha reiterat el compromís de les Forces Armades per recuperar els territoris ocupats i, encara que no descarta el diàleg amb Rússia, el veu "impossible amb aquest president", en al·lusió a Putin.

Zelenski ha erigit Ucraïna com a baluard "dels valors de la comunitat euroatlàntica" i ha assenyalat que, si Ucraïna ja ha aconseguit "de facto" ser un aliat de l’OTAN, és moment que aquesta col·laboració es faci efectiva "de iure", és a dir, com un Estat membre de ple dret de l’Aliança. "Sabem que és possible. Hem vist com Finlàndia i Suècia comencen la seua adhesió aquest any sense un pla d’acció", ha dit Zelenski, que creu que és "el just" per a Ucraïna.

Assumeix que no serà fàcil, en la mesura que l’adhesió "requereix el consens de tots els membres de l’Aliança", però mentrestant ha plantejat aplicar una sèrie de garanties de seguretat tant per a Ucraïna com per al conjunt d’Europa davant les amenaces russes.

tracking