SEGRE

Almenys 129 morts per uns aldarulls en un partit de futbol a Indonèsia

La tragèdia ja és considerada una de les més mortals en la història del futbol mundial

Almenys 129 morts per uns aldarulls en un partit de futbol a Indonèsia

Almenys 129 morts per uns aldarulls en un partit de futbol a IndonèsiaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 129 persones, inclosos dos policies, van morir i gairebé 200 van resultar ferides en un brot de violència després d’un partit de futbol, quan els seguidors van saltar al camp perquè el seu equip havia perdut a l’illa indonèsia de Java, van informar aquest diumenge fonts policials.

La Policia, que va utilitzar gasos lacrimògens, va indicar que els disturbis van passar dissabte a la nit a l’estadi Kanjuruhan de la ciutat de Malang, a la província de Java Oriental, en un partit en el qual l’equip Arema va ser derrotat 2-3 pel Persebaya Surabaya.

Segons va explicar en una roda de premsa el cap de policia de Java Oriental, Nico Afinta, 34 persones van perdre la vida a l’interior de l’estadi, mentre que les altres van morir a l’hospital.

A prop d’unes altres 180 persones van resultar ferides i es troben sota tractament mèdic a diversos hospitals de la regió, amb diferents nivells de ferides.

La major part de les morts es va produir arran de l’estampida dels aficionats, quan desenes d’ells es van asfixiar, ja que es tractava d’"un espai ple de gent, que va provocar dificultat per respirar i falta d’oxigen", va assenyalar el comissari.

Després de la tragèdia, el president indonesi, Joko Widodo, va expressar "les seues més sentides condolences" i va anunciar que ha sol·licitat "una avaluació exhaustiva de l’execució dels partits de futbol" i de "els procediments de seguretat per a la seua celebració", així com una investigació per "esbrinar a fons" els successos a Malang.

"Li vaig demanar al ministre de Salut i al governador de Java Oriental que supervisin els serveis metges especials per a les víctimes que estan sent tractades en hospitals perquè tinguin el millor servei", va afegir el mandatari en un discurs televisat.

L’espiral de violència va començar quan uns 3.000 seguidors de l’equip perdedor van irrompre a al camp i van començar a atacar els jugadors, la qual cosa va desencadenar un dur enfrontament amb les forces de seguretat, que van utilitzar gasos lacrimògens en un intent de frenar els atacs.

L’ús d’aquests gasos per la Policia va ser criticat per algunes entitats internacionals, com Amnistia Internacional, que va apressar les autoritats indonèsies a dur a terme una "investigació ràpida, exhaustiva i independent sobre l’ús de gasos lacrimògens a l’estadi".

L’organització va emfatitzar que el "gas lacrimogen mai no ha de ser disparat en espais confinats" a causa del seu alt nivell de perillositat i va recordar que les normes de seguretat dels estadis de la FIFA prohibeixen el transport o l’ús dels anomenats "gas de control de multituds".

"El gas lacrimogen només ha d’utilitzar-se per dispersar multituds quan s’ha produït una violència generalitzada i quan altres mètodes hagin fallat. S’ha d’advertir a la gent que s’utilitzarà gas lacrimogen i permetre que es dispersi", va expressar en nota el director executiu de Amnistía Internacional Indonesia, Usman Hamid.

Després del "consternador" incident, la Lliga de futbol del país va suspendre tots els partits durant una setmana, en tant que l’Associació de Futbol (PSSI) va anunciar l’obertura d’una investigació per esbrinar els fets.

La tragèdia ja és considerada una de les més mortals en la història del futbol mundial.

Almenys 129 morts per uns aldarulls en un partit de futbol a Indonèsia

Almenys 129 morts per uns aldarulls en un partit de futbol a IndonèsiaEFE

Almenys 129 morts per uns aldarulls en un partit de futbol a Indonèsia

Almenys 129 morts per uns aldarulls en un partit de futbol a IndonèsiaEFE

tracking