SEGRE

PRESSUPOSTOS

El govern espanyol augmenta un 25 % la despesa en Defensa el 2023

El govern espanyol augmenta un 25 % la despesa en Defensa el 2023

El govern espanyol augmenta un 25 % la despesa en Defensa el 2023EFE/ Elvira Urquijo A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat aquest dimarts que la despesa en Defensa augmentarà un 25 % el 2023, xifra que permet avançar cap al compromís al qual es va arribar amb l’OTAN de destinar a aquesta partida el 2 % del PIB el 2029.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha explicat que el pressupost del Ministeri de Defensa augmentarà un 6,5 % el 2023, xifra que s’incrementa el 8,4 % si s’inclouen els fons europeus i a la qual s’afegiran 4.900 milions d’euros dels programes especials de modernització, la majoria destinats a contractes amb la indústria nacional del sector.

Sense citar expressament Podem, crític amb l’increment en Defensa, Montero ha destacat que els 4.900 milions que es destinaran als programes especials de modernització contribuiran a crear 22.667 llocs de treball de forma directa o indirecta i ha apostat per superar una visió "excessivament militarista" d’una despesa que és també una inversió generadora de llocs de treball. Segons les xifres facilitades als mitjans, dels 9.791 milions d’euros destinats en el pressupost de 2022 a les polítiques de Defensa es passarà a 12.317 milions el 2023, un 25,8 % més.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre en la cimera de l’OTAN celebrada el juny a Madrid a incrementar la despesa en Defensa fins arribar al 2 % del PIB el 2029, la qual cosa implica gairebé duplicar la despesa actual, i la ministra d’Hisenda ha deixat clar que "quan compromet la seua paraula, els pressupostos li donen cobertura". Si s’exclou el pla especial de modernització, ha insistit, el creixement del Ministeri de Defensa, del 6,5 %, està en línia amb el d’altres departaments i molt per sota dels ministeris més socials, com Drets Socials, que puja un 18 %, o Igualtat, amb un 14 % més. Segons ha explicat, aquest 6,5 % va destinat fonamentalment a l’increment de les retribucions del personal militar.

Montero ha recalcat que la milionària inversió per modernitzar les forces armades beneficiarà empreses com Navantia, Airbus o Indra, companyies amb convenis amb Defensa, i impulsarà el desenvolupament de tecnologies híbrides, la qual cosa suposa invertir en I+D+i i en un sector d’avantguarda.

tracking