SEGRE

La UE acorda una nova ronda de sancions contra Rússia que inclou el topall al petroli rus

Queda exempt de la mesura el cru que arribi a través d’oleoducte

Una sessió al Parlament europeu.

Una sessió al Parlament europeu.PARLAMENTO EUROPEO / PHILIPPE BUISSIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estats membre de la Unió Europea han arribat a un acord aquest dimecres per aprovar la nova ronda de sancions contra Rússia, que inclourà un topall al preu del petroli rus, i que respon a l’escalada del conflicte a Ucraïna després dels referèndum il·legals i l’annexió de quatre regions ucraïneses ocupades per l’Exèrcit rus. Segons ha confirmat la Presidència txeca del Consell, els Vint-i-set han arribat aquest matí a un "acord polític" a nivell d’ambaixadors per adoptar la vuitena tanda de sancions contra Moscou des de l’inici de l’agressió militar a Ucraïna.

En un missatge a les xarxes socials, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha aplaudit l’acord dels ambaixadors europeus i ha celebrat que la UE es mou "ràpid i ferma" davant de les maniobres de Rússia. "Mai no acceptarem els falsos referèndums ni cap tipus d’annexió. Estem determinats a continuar fent que el Kremlin pagui", ha assenyalat.

En tot cas, fonts europees indiquen que ara s’ha d’acabar de redactar el text i adoptar-lo per procediment escrit, per la qual cosa les noves mesures restrictives veuran la llum dijous al matí, abans de l’arrencada de la cimera informal de caps d’Estat i de dovern de la UE a Praga.

Aquell mateix dia es publicaran al Diari Oficial de la UE i entraran en vigor, complint-se així els terminis que es marcava el bloc europeu per respondre a l’escalada del president rus, Vladimir Putin, en qüestió de dies i abans de la cimera a la República Txeca.

Queda per conèixer-se tots els detalls del paquet, que limitarà encara mes les importacions de productes russos i les exportacions tecnològiques europees en un intent de minvar la capacitat industrial i militar russa. També s’ampliarà la 'llista negra' d’individus i empreses responsables de les consultes il·legals a Donetsk, Lugansk, Jersón i Zaporiyia i la mobilització de reservistes.

EL PETROLI PER OLEODUCTE QUEDARÀ EXEMPT

Igualment, els estats membre han estat discutint els últims dies la "base legal" per aplicar un topall al preu del cru rus, en un intent de reduir els ingressos de Rússia i estabilitzar els mercats. Fonts europees confirmen a Europa Press que aquesta mesura també ha estat consensuada pels Vint-i-set, si bé les sancions no afectaran el cru que arribi a Europa a través d’oleoducte, una cosa que països com Hungria i altres socis europeus sense sortida al mar demandaven a causa de la seua gran dependència del petroli rus.

tracking