SEGRE

La guerra a Ucraïna entra en una fase perillosa, segons Borrell

SoldadoSoldado ucraïnès en un vehicle blindat capturat amb el símbol Z de l'exèrcit rus a Kharkiv, Ucraïna. ucraïnès en un vehicle blindat capturat amb el símbol Z de l'exèrcit rus a Kharkiv, Ucraïna.

Soldat ucraïnès en un vehicle blindat capturat amb el símbol Z de l'exèrcit rus a Kharkiv, Ucraïna.CELESTINO ARCE LAVIN / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va alertar aquest dimecres que la guerra a Ucraïna està entrant en una nova fase "perillosa" i un "escenari temible" perquè Rússia està retrocedint en la contesa convencional i amenaça d’utilitzar armes nuclears. "La guerra ha entrat en una nova fase. Una fase sens dubte perillosa, perquè estem davant d’un escenari temible, davant del qual no hem de tancar els ulls," va dir Borrell en una intervenció davant del ple del Parlament Europeu.

El cap de la diplomàcia comunitària va afirmar que les notícies des del camp de batalla "són bones per a Ucraïna", que "està reprenent l’ofensiva". En canvi, va advertir que és escenari d’"una guerra convencional que embolica una potència nuclear, una potència nuclear que en aquest moment està retrocedint a l’escenari convencional i que amenaça d’utilitzar l’arma nuclear". "És un escenari certament preocupant en el que hem de demostrar que el nostre suport a Ucraïna no flaqueja", va asseverar. Borrell va explicar que les forces ucraïneses estan avançant a tres fronts però va recordar que Rússia "continua tenint la superioritat numèrica i la superioritat de foc, de potència."

Per això, va afirmar que les forces ucraïneses estan desenvolupant una tàctica de combat "extraordinàriament àgil, utilitzant una intel·ligència molt potent, envoltant les places fortes russes, creant bosses que acaben sent destruïdes per la pròpia retirada de l’exèrcit rus", amb la qual cosa "limiten les seues pèrdues i avancen al terreny d’una forma que ningú no havia pogut preveure". "La situació de l’exèrcit rus és molt dolenta, entre altres coses perquè els soldats russos no saben per a què és aquesta guerra, i els 300.000 que seran trets de les seues cases per ser portats al front ho entendran menys encara", va recalcar. Borrell va deixar clar que la guerra a Ucraïna "es pot guanyar en el camp de batalla", però va defensar que "cal guanyar-la, sobretot, en el camp de les idees". Es va referir que, més enllà del conflicte en territori ucraïnès, s’està deslliurant una "guerra per la supremacia dels valors", ja que Rússia "està desenvolupant una intensa campanya al món per explicar que les conseqüències d’aquesta guerra no són de la guerra, són de les sancions que hem aplicat". Davant això, va instar que la Unió Europea dugui a terme "un gran esforç diplomàtic d’explicació perquè el món entengui per què aquesta guerra". El polític espanyol va dir que la guerra a Ucraïna "no pot acabar per cansament del món occidental".

"(El president rus, Vladímir) Putin creu que les democràcies són febles. Que els sistemes d’opinió pública no suportaran un hivern fred. Està esperant l’arribada del General Hivern, que sempre ha salvat en última instància l’exèrcit rus," va dir Borrell, amb referència que el líder rus "està esperant que el fred, els talls en el subministrament de gas, els alts preus i les baixes temperatures minin la nostra voluntat de continuar donant suport a Ucraïna".

"Aquest és el lloc per demanar als europeus que entenguin el que està en joc", va emfatitzar davant de l’Eurocambra. Per a Borrell, aquesta guerra "només pot acabar d’una manera que asseguri la pau", amb Ucraïna recuperant la seua integritat territorial i la seua plena sobirania i amb Rússia assumint les seues responsabilitats polítiques i morals, pagant per la reconstrucció i responent pels crims humans comesos. Va confiar en què els ambaixadors dels Vint-i-set, reunits a Brussel·les, tanquin abans que acabi el ple un acord polític sobre el vuitè paquet de sancions proposat per la Comissió Europea contra Rússia, que combina mesures restrictives sectorials i selectives.

tracking