SEGRE

TRIBUNALS PROCÉS

Costa planta el judici a la mesa al decidir el TSJC no anul·lar-lo

La Sala acorda continuar amb el procés malgrat que l'exvicepresident es defensava a si mateix || Els lletrats del Parlament creuen que no van desobeir el Constitucional

Vista general de la Sala del TSJC amb Costa assegut al grup de les defenses com a advocat.

Vista general de la Sala del TSJC amb Costa assegut al grup de les defenses com a advocat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exvicepresident del Parlament Josep Costa va abandonar ahir la sala del judici a part de la mesa que va presidir el conseller Roger Torrent després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no acceptés la seua petició d’anul·lar-lo. Dimecres, en el tràmit de qüestions prèvies, Costa havia demanat declarar la nul·litat de les actuacions, però ahir els magistrats van anunciar el seu rebuig. Després de sentir la resolució, Costa, que es defensa a si mateix, va anunciar que renunciava a presentar proves i a declarar, i que no continuaria present al judici ni com a acusat ni com a advocat.

Això va obligar a interrompre la vista, ja que, tal com va recordar el president del tribunal, Carlos Mir, “el judici pot seguir sense un acusat però no sense el seu advocat”. Finalment, i després que Costa rebutgés la possibilitat que un altre lletrat assumís la causa o que se li n’assignés un d’ofici, la Sala va decidir continuar amb el judici. “Se li ha donat la possibilitat de defensar-se.

No ho ha fet, però li hem donat la possibilitat de defensar-se”, va afirmar Mir. Després de la plantada, la Fiscalia va acusar Costa d’intentar dilatar el procediment des de l’inici i va demanar multar-lo per desacatament. Així mateix, malgrat que no es va oposar que el judici continués, va afegir que, al seu parer, l’exvicepresident demanarà la nul·litat del judici per indefensió i aquest s’haurà de repetir.

Durant la sessió d’ahir també van comparèixer com a testimonis els exlletrats del Parlament Xavier Muro, Antonio Bayona i Joan Ridao, que van afirmar que les dos resolucions aprovades el 2019 per la mesa contra la monarquia i a favor de l’autodeterminació no estava clar que incomplissin les prohibicions del Tribunal Constitucional. Així mateix, van explicar que la jurisprudència del mateix Constitucional havia canviat des del 2014, i que això complicava la feina dels lletrats perquè els feia entrar en l’anàlisi del contingut de les resolucions. En la mateixa qualitat van declarar els altres membres de l’antiga mesa, que van dir que van intentar paralitzar totes les iniciatives que anaven contra el requeriment del Constitucional per evitar responsabilitats penals, però s’admetien per la majoria independentista.

tracking