SEGRE

POLÍTICA CRISI A LA GENERALITAT

Els afiliats d'un Junts dividit decideixen avui si segueixen al Govern o l'abandonen

Més de la meitat havien participat fins ahir a la tarda en la votació que finalitza a les 17.00 hores || Dirigents de la formació asseguren que la consulta aguditza el risc d'escissió al partit

Borràs s’ha posicionat a favor d’abandonar el Govern i Turull ha mantingut la neutralitat.

Borràs s’ha posicionat a favor d’abandonar el Govern i Turull ha mantingut la neutralitat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts decidirà aquesta tarda si trenca de manera definitiva amb ERC i surt del Govern o, al contrari, si continua formant part de la coalició. La decisió està en mans de les bases de la formació, que fins a les cinc de la tarda podran contestar de forma telemàtica amb un , un no o un vot en blanc a la pregunta “Vols que Junts continuï formant part del Govern de Catalunya?”. Fins ahir a les 18.30 de la tarda, en la consulta ja havien participat el 53,65% del total de 6.465 militants de la formació amb dret a vot.

Una vegada venci el termini, l’Executiva de Junts es reunirà per analitzar els resultats. Al llarg de tota la setmana diferents càrrecs de la formació han anat prenent posicions. La presidenta Laura Borràs, així com Carles Puigdemont, s’han posicionat a favor de deixar l’Executiu; en canvi, la majoria dels consellers van advocar per quedar-s’hi.Així, malgrat que la consulta va nàixer originalment com un mecanisme per pressionar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ERC perquè es compleixin punts clau de l’acord de govern, la consulta ha evidenciat les divisions en la formació juntaire.

Ahir dijous, el diputat Jaume Alonso-Cuevillas, home de confiança de Borràs, va admetre en una entrevista a RAC1 que no es pot “descartar” una escissió dels perdedors de la consulta: “En els deu últims anys, el panorama de partits ha canviat tant que tot és imprevisible.” Un dels escenaris que hi ha sobre la taula és la possibilitat que, si Junts continua al Govern, el sector rupturista surti del partit i busqui una confluència amb l’ala més unilateralista de l’independentisme, agrupat ara al voltant de l’ANC. Al flanc oposat, el conseller d’Economia, Jaume Giró, va advertir des de les portes del Parlament que el camí cap a la independència fora del Govern és una cosa “impossible”. Així mateix, l’exsecretari general de Junts Jordi Sànchez va defensar que el partit no pot convertir-se en la “nova CUP” i assumir el paper de fer una “política antitot”.Per la seua banda, des d’ERC, el seu president, Oriol Junqueras, va asseverar que el partit està “preparat per a tots els escenaris” i donarà “el millor” de si mateix a Catalunya en el cas que Junts abandoni l’Executiu.

En cas que això passés, els republicans veuen possible governar en solitari i amb “geometria variable”, és a dir, acords amb diferents grups en funció del tema.

tracking