SEGRE
El president de Rússia, Vladimir Putin.

El president de Rússia, Vladimir Putin.Presidencia Rusia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president rus, Vladímir Putin, compleix avui 70 anys en el seu moment més baix des que va assumir el poder l’últim dia del segle XX. Assegura que dirigir els designis del Kremlin i combatre l’hegemonia d’Occident és el seu destí, encara que està cada vegada més aïllat, tant dins com fora del seu país. "A part dels seus assessors més propers, tota l’elit política odia Putin i pensa que no hi és tot. Els ha privat del capital, d’una vida normal i d’un futur", va comentar a Efe Guennadi Gudkov, antic diputat rus exiliat a Bulgària.

Putin sembla que visqui últimament en una realitat paral·lela. Va ordenar una "operació militar especial" a Ucraïna que ha fracassat. Va decretar una mobilització que va provocar l’èxode de desenes de milers d’homes en edat militar. I va firmar una annexió d’uns territoris que el seu Exèrcit ni tan sols controla del tot

Gerontocràcia

Putin fa 22 anys que està en el poder, quatre dels quals com a primer ministre. Quan va arribar al Kremlin tenia 47 anys, un buròcrata jove per als estàndards d’aquest país. Ara en té 70. El seu antecessor, Borís Ieltsin, tenia 68 anys quan va deixar la Presidència, encara que la seua salut era molt fràgil. El recentment desaparegut Mikhaïl Gorbatxov   va firmar la defunció de la Unió Soviètica (1991) als 60 anys. "Si Gorbatxov fos al Kremlin, és impossible imaginar el que està passant ara entre Rússia i Ucraïna, ja que ell sempre va estar en contra de l’ús de la força en l’arranjament|reparació de les crisis," va dir a Efe Pável Gratxov, últim cap de premsa de Gorbatxov.

Als 70 va ser defenestrat  Nikita Khrusxov i als 69 va morir Andrópov. Txernenko va morir als 73 i Bréjnev als 75 anys. Lenin va ser enterrat als 53 i el seu successor, Ióssif Stalin, als 74.

Després de reformar la Constitució en un controvertit referèndum celebrat al mig del coronavirus, Putin en podrà seguir en el poder dos mandats més de sis anys cada un. Si és reelegit el 2024 i es manté al Kremlin fins 2030, superarà els 26 que va governar en solitari Stalin. Si segueix fins al 2036, deixaria enrere també una altra figura històrica, Catalina la Gran (34) i igualaria Pere I (36 anys en solitari). De moment, sembla inabastable Iván el Terrible (39 anys sense regent).

Esquerdes en el sistema

Segons les últimes enquestes, l’aprovació de la gestió de Putin ha caigut sis punts des que va decretar la mobilització. "Esclar que hi ha esquerdes en el sistema putinista. I no és una suposició. He parlat amb representants de l’elit russa i els seus familiars. Estan indignats i en estat de xoc", va explicar Gudkov. El problema és que qualsevol mostra pública de descontentament pot portar una pena de presó o la "liquidació física", assenyala.

"La derrota russa a la guerra és inevitable. L’Exèrcit està desmoralitzat. És incapaç de combatre. La mobilització únicament allargarà les hostilitats. La derrota portarà a la caiguda del règim de Putin en un termini de dos anys com a màxim", va afirmar. Encara que creu que Rússia és "un Estat policial", opina que el poble rus "reaccionarà quan vegi que el règim es debilita".

Xantatge nuclear

Gudkov considera que les constants al·lusions que Rússia defensarà "amb tots els mitjans" els territoris annexionats és una confirmació de la debilitat de les seues posicions a Ucraïna. "Putin i el seu exèrcit estan perdent. Per això, van accelerar la convocatòria de referèndums i la firma dels tractats d’annexió. Necessitava crear un entorn per legalitzar l’ocupació i llançar l’envit nuclear", explica.

A les xarxes socials circula una broma en la qual una persona entra en una botiga|tenda per comprar un mapa de Rússia i l’encarregada li respon: "De quina data". Amb tot, Gudkov descarta que Putin es plantegi seriosament recórrer a l’armament nuclear, encara que ell insisteixi que "no va de fanal". "Quan parlem d’un fanal, ha de ser el més real possible perquè ens ho creguem. Per això, Putin farà tot el possible perquè Occident cregui que pot produir-se un atac nuclear. Però jo crec que no utilitzarà armament nuclear", assegura. Això sí, considera, com estan fent els Estats Units i l’OTAN, que cal prendre’s seriosament les amenaces de l’inquilí del Kremlin.

L’hora de Rússia, l’ocàs d’Occident

Putin insisteix des de fa anys que l’ocàs d’Occident és "irreversible" i que ha arribat l’hora de Rússia. Per a això es basa en la teoria de l’Apassionament de l’historiador rus, Lev Gumiliov, que aplica les ciències naturals per explicar el naixement i la mort dels imperis a través de les explosions cícliques d’energia ètnica o nacional. "Crec en la teoria de l’apassionament. Com en la naturalesa, en la societat hi ha desenvolupament, auge i extinció. Rússia encara no ha assolit el seu cim. Estem en marxa, al camí|senda del desenvolupament," va assegurar Putin fa uns mesos. A diferència d’altres països, "que envelleixen aviat", Rússia és "una nació bastant jove". Gumiliov, que va advertir que aquesta energia que mou els apassionats és superior al seu instint de supervivència i no té connotacions morals, va esmentar entre els homes que van canviar l’estatu quo Alexandre el Gran, Genghis Khan o Cristófol Colom.

tracking