SEGRE

EUA COMICIS

Els EUA celebren unes legislatives clau per als dos últims anys de Biden

Una derrota demòcrata obstaculitzarà qualsevol intent de tirar endavant noves normatives || Són també un termòmetre per a l'eventual retorn de Trump

Imatge d’un col·legi electoral a l’Old Stone School a Hillsboro, Virgínia.

Imatge d’un col·legi electoral a l’Old Stone School a Hillsboro, Virgínia.EFE/EPA/MICHAEL REYNOLDS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units van celebrar ahir les seues eleccions legislatives, uns comicis que determinaran la composició del Congrés i els dos últims anys de mandat del president, Joe Biden. Els demòcrates ostenten actualment el control de la Cambra de Representants i del Senat, però les enquestes auguren que l’oposició republicana podria recuperar el poder. La mitjana ponderada de sondejos efectuada pel web FiveThirtyEight els dona un 55% de possibilitats d’aconseguir la Cambra Alta i un 84% de fer-se forts a la Baixa.Als Estats Units no hi ha una autoritat electoral central i les Secretaries d’Estat de cadascun dels cinquanta estats del país són responsables del recompte de vots.Com que aquest procés acostuma a portar molt de temps, els grans mitjans de comunicació dels EUA, com la CNN o The New York Times, entre altres, són els que s’encarreguen de declarar quin candidat ha guanyat una contesa, una cosa que fan especialistes analitzant les dades que els arriben del terreny.

El resultat de moltes batalles electorals se sol conèixer el mateix dia de la votació, però altres vegades és tan ajustat que passen dies o fins i tot setmanes, com es tem ara.En la seua roda de premsa diària, la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ja ha admès que hi podria haver retards: “Pot ser que no sapiguem qui són els guanyadors durant alguns dies. Cal temps per comptar totes les paperetes de manera ordenada.”Aquests comicis no són un referèndum a la tasca de l’actual inquilí de la Casa Blanca, però el resultat sí que condicionarà el final del seu mandat. Biden no gaudeix del beneplàcit popular: segons FiveThirtyEight, el 53,1% dels ciutadans en desaprova la seua gestió, i només un 42,1% considera que està fent un bon treball.

Perdre la majoria al Congrés obstaculitzarà qualsevol intent de tirar endavant noves normatives.Mentrestant, encara que s’havia especulat amb la possibilitat que anunciés aquell mateix dia la seua candidatura, l’expresident dels EUA Donald Trump va seguir sense donar pistes sobre si serà candidat a la Casa Blanca el 2024.

tracking